op nov 26, 16 in Algemene berichten met Reacties uitgeschakeld voor Korte kerkberichten.

  Paus Franciscus heeft alle priesters permanent toestemming gegeven om abortus te vergeven. De paus gaf eerder zijn zegen om abortus te vergeven tijdens het Heilig Jaar dat zondag werd afgesloten. De paus benadrukt in een verklaring maandag dat abortus een “grote zonde” blijft omdat er een einde wordt gemaakt aan een onschuldig leven. Maar ook dat “er geen zonde is die Gods vergeving niet kan bereiken en weg kan poetsen als het gaat om een berouwvol hart”, aldus de paus.

In het Pakistaanse Lahore zijn vijf mannen door een antiterreurrechtbank ter dood veroordeeld voor de moord op een christelijk echtpaar. Volgens de Britse Vereniging van Pakistaanse Christenen (BPAC) moeten de vijf islamitische mannen, onder wie een geestelijke, ieder ook een boete van tweehonderdduizend roepies (ongeveer 1800 euro) betalen, meldt AsiaNews. Acht anderen die in verband met de zaak werden opgepakt kregen twee jaar celstraf opgelegd.

 Tijdens een sobere, maar stijlvolle plechtigheid is zaterdagavond 19 november de Heilige Deur in de St.-Christoffelkathedraal in Roermond gesloten. Daarmee is ook in het bisdom Roermond het Heilig Jaar van de Barmhartigheid afgesloten.

 De parochiekerken H. Hart van Jezus in Mariarade (Hoensbroek), H. Antonius van Padua van de Vrank (Heerlen) en H. Joannes Bosco in de wijk Heugemerveld (Maastricht) worden aan de eredienst onttrokken. De bisschop heeft de decreten hiervoor uitgevaardigd.

 In België stierven in 2015 meer mensen dan ooit door euthanasie. Onlangs werd er voor het eerst een kind geëuthanaseerd. Daarmee verliest een samenleving het recht zich nog barmhartig te noemen.

 De Turkse overheid heeft de enige Assyrische burgemeester van het land uit haar functie gezet. Februniye Akyol was de eerste Assyrische christen die ooit burgemeester van een Turkse stad werd, meldt de Vaticaanse missiepersdienst Fides. Zij deelde de functie aan het hoofd van de stad Mardin met de Koerd Ahmet Turk. Ook hij werd ontslagen.

 Van 10 februari t/m 20 augustus 2017 gaat een lang gekoesterde wens van Museum Catharijneconvent in vervulling met de presentatie van Maria. De tentoonstelling Maria blijft ruim 6 maanden open om heel Maria-minnend Nederland de kans te geven haar te ontmoeten. Want ongeacht cultuur of religie, Maria is van alle tijden en van iedereen. Mooie en verrassende verbeeldingen van Maria in de kunst vertellen haar meer dan won