Met Passie, Pasen vieren

op mrt 27, 18 in Parochieberichten met 1 Reactie

‘Met Passie, Pasen vieren’ Het passende thema voor de komende paasactiviteiten in onze parochie. Met gepassioneerde inzet van velen, jong en oud.
De Paasperiode – Palmzondag – Witte Donderdag – Goede Vrijdag – Paaszaterdag – 1e Paasdag – 2e Paasdag – is een aaneenschakeling van sferen, emoties en passies. Op Palmzondag werd Jezus tijdens zijn feestelijke intocht in Jeruzalem nog toegejuicht door het volk. De verandering hangt dan, als het ware al in de lucht. Op Witte Donderdag viert Jezus het Laatste Avondmaal met zijn Apostelen. Judas verlaat het gezelschap en zal Hem die nacht verraden. Vanaf dat moment krijgen we te maken met andere passie, in de betekenis van het lijden van Jezus. Hij wordt gevangen genomen, bespuugd en geslagen. De dag daarop – Goede Vrijdag – sterft Hij de kruisdood op Golgotha. Op Paaszaterdag komt een nieuwe omslag, een nieuwe passie. In de Paaswake herdenken wij immers dat Jezus opstaat uit de dood. Wij gaan enthousiast op weg naar Pasen. Het tweedaags feest van Licht en Vreugde om Jezus’ Verrijzenis.

Ons Paasprogramma
Op Witte Donderdag komen we– samen met onze buurparochies – om 19.00 uur bij elkaar in de Jacobuskerk in Egchel. Op Goede Vrijdag wordt – als gebruikelijk – om 15.00 uur in onze eigen kerk het Passieverhaal verteld. Rond dat verhaal worden passende liederen gezongen. Om 19.00 uur wordt Jezus’ verhaal verder verteld en
volgt er een speciale zegening van de houten kruisjes in de Levensboom. Dit jaar zal ook bijzonder, stil gestaan worden, bij de betekenis van het Levenshart dat vorige jaar een plaats heeft gekregen op het kerkhof. Het levenshart: symbool dat elk mensenkind waardevol is.
Op Paaszaterdag opnieuw een gezamenlijk activiteit van het Vincentiuscluster. Om 19.00 uur de Paaswake in de Onze-Lieve-Vrouw-van-Zeven-Smarten in Panningen.
1e Paasdag (1 april) om 11.00 de gebruikelijke Plechtige Hoogmis van Pasen, opgeluisterd door het eigen Herenkoor. De nieuwe Paaskaars wordt ontstoken en ook is er het nieuwgewijde Doopwater.

2e Paasdag: de kinderen centraal
‘Vroeg uit de veren’. Dat is het parool voor iedereen die deze dag de Dienst wil bijwonen en aansluitend aanwezig wil zijn bij het paaseitjes rapen op de Bongerd. De Dienst – opgeluisterd door ons eigen kinderkoor Mekiko begint om 10.00 uur en dus niet – zoals gebruikelijk – om 11.00 uur. Direct aansluitend aan de Dienst trekt de stoet langs de fontein naar de Bongerd waar dan het startsein gegeven wordt voor het zoeken van de paaseitjes. De brandende vraag is ook dit jaar natuurlijk weer wie als eerste het ‘Gouden Paasei’ vindt. Op een van de opritten is er voor de volwassenen weer koffie/thee en voor de kleintjes een glaasje limonade. En ongetwijfeld zal er weer plezier beleefd worden aan het gezellig ‘eitje tikken’.