Nao de Hòmmis

op feb 3, 19 in ‘Nao de Hòmmis’ met Reacties uitgeschakeld voor Nao de Hòmmis

Tot ver in de jaren ’60 was de Hoogmis op zondagmorgen vaak tot de laatste plaats bezet. Ná de Hoogmis was het in de omliggende cafés niet veel anders. Onder het genot van een glas bier of een borrel werden verhalen verteld, ervaringen uitgewisseld en het dorpsnieuws aan elkaar doorverteld. In ‘Nao de Hòmmis’ gaan we wekelijks opnieuw dat dorpsnieuws aan elkaar doorvertellen. Humoristisch, ernstig, zelf gezien of van horen zeggen.

Nao de Hòmmis van zondag 3 februari

Wiel: Ondanks het druilerige weer gistermorgen een prima opkomst bij de ‘officiële aftrap’ voor de kerkrenovatie.
Coen: Je bedoelt van allerlei autoriteiten?
Wiel: Nee joh, gewoon Mééls volk. En de autoriteiten die het woord voerden hielden het kort en krachtig.
Piet: Wat me opviel was dat het kerkgebouw in ons dorp voor veel mensen nog steeds een heel centrale plaats inneemt. Intussen is er ook duidelijk de wil en de mogelijkheid om de kerk voor meer zaken beschikbaar te stellen in de gemeenschap als alleen kerkdiensten. Dat blijkt wel uit het beklimbaar maken van de kerktoren.
Coen: Ik hoop alleen dat de rollen uiteindelijk niet omgekeerd worden; dat bijzaken hoofdzaak worden. Maar prima als de kerk ook voor andere passende gelegenheden gebruikt gaat worden.
Wiel: Precies. En met deze renovatie kunnen we die beide aspecten hopelijk ook voor de verre toekomst mogelijk maken. Dan is het zijn geld overigens ook dubbel en dwars waard.

===============================================

Leon: Peter Daniëls heeft net een boodschap voor jullie achter gelaten. Jullie moeten hier in ’t café niet zo ontzettend nieuwsgierig zijn in wat hij doet en laat. Het gaat jullie geen biet aan, wat hij daar vorige week bij dat P&M Liedjesfestival deed. In ieder geval niks verkeerds en dat is volgens hem, vroeger met jullie drieën, wel eens anders geweest als jullie buitendorps was. Jullie kunnen wel een pilske van hem drinken en daarmee is de kous af.
Wim: Dat laatste is in ieder geval een ‘sjon gebaar’, al zal dat pilske wel door zijn baas betaald worden…
Ger: Dat is nou weer echt ‘stomme praot’, Wim. Maar goed we drinken hem op Peter zijn gezondheid.
Jo: Ik was er vorige week niet bij anders had ik jullie gelijk uit de droom kunnen helpen. Peter was daar in Kessel aan het werken! Annelies – zijn zuster – heeft het me zelf verteld.
Giel: Jij laat een paard nog lachen, Jo. Hij staat daar lekker met Annelies pilskes te happen en dat noemen die twee werken! Het is toch niet te geloven!
Jo: Of jullie het geloven of niet, dat deert me niet. Maar ik vind wel dat ’t Méélse volk er recht op heeft te weten hoe de vork aan de steel zat. De Lindeboom, waar Peter al jaren werkt, is hoofdsponsor van dat Liedjesfestival. Aan Peter dus de eer om die avond samen met de burgemeester die trofee uit te reiken.
Wim: Dan wil ik me bij die brouwer wel aanbieden om gratis en voor niks dat soort werkjes uit te voeren. Kunnen die duurbetaalde mèn als die Peter, het werk doen waarvoor ze zijn aangenomen; bier verkópen en niet bier achterover kijlen!
Ger: Dat ‘kijlen’ kan ie inderdaad wel aan jou overlaten, maar ik hou toch mijn hartje vast als bij zo’n gelegenheid namens d’n brouwer een verstandig woord gezegd moet worden. Dat zal dan wel zoiets worden ”Kom op, we vatten er samen nog ene!”
Wim: Nou en? Zeker dat ik applaus krijg!

===============================================

Jan: Zo, ons dorp is weer enkele kampioenen rijker. De Méélse Dörskes zetten ook dit jaar hun zegereeks voort. Goud, zilver en brons op de Nederlandse kampioenschappen.
Lins: Jullie weten dat ik een echt ‘vogelmenneke’ ben. Ik geniet nog na van de Wereldtitels die Coen Steegs enkele weken geleden, voor het zoveelste jaar, wist te pakken.
Bert: En wat denk je van Kevin Deams, de kleinzoon van Geer Daems. Geer is de kersverse voorzitter van de Beugelclub en kleinzoon Kevin wordt direct Nederlands kampioen beugelen bij de jeugd.
Thei: Dat Nederlands kampioen klopt wel, maar we moeten wel bedenken dat die sport eigenlijk alleen in Noord- en Midden-Limburg gespeeld wordt.
Bert: Het gebeurt anders ook op een paar plaatsen in Brabant, België en Duitsland. Als je het zo bekijkt zou je met een beetje goeie wil, kunnen zeggen dat Kevin Europees Kampioen in deze bijzonder tak van sport is geworden.
Lins: Zo lus ik er nog wel eentje, maar laat ons nog heel even dicht bij huis blijven. Wat vonden jullie van de Vastelaovesparade van afgelopen weekend.
Jan: Daar kan ik duidelijk in zijn. Best sjon, maar ons Mien en ik misten toch echt wel de buuttereedners . Van de andere kant is het ook prachtig om naar al die Méélse inbreng te kijken. Talent genoeg!
Bert: Door en ik vonden het erg jammer dat er geen kapel meer op de bühne zat. Dat deed voor ons echt afbreuk aan de zaak. Net zoals bij zo’n Bonte Avond of Middag hoort, hoort daar ook een kapel bij. Ik hoop dat ze volgend jaar van die dwaling terug komen. Prins Luc is trouwens een echte sfeermaker en dat maakte dan weer veel goed.

Aan de tapkast:

Peter: Gisteren bij de aftrap van de kerkrenovatie hoorde ik nog een mooie. De officiële handeling zou zijn dat op zo’n vijftien meter hoogte door iemand van de provincie en de gemeente het grote spandoek voor de renovatie zou worden onthuld. Frits Berben vertelde dat ze hier van afgezien hadden omdat die bak waarin ze omhoog zouden worden getakeld te wankel was. Hij had het daags van te voren zelf uitgeprobeerd.
Toen hij dat verteld had stootte Til – die naast me zat – me aan. “Wat heeft die Frits een fantasie. Daar geloof ik helemaal niks van. Die Frits in zo’n bakje naar boven gaan, laat me niet lachen. Die heeft al last van hoogtevrees, als hij ’s morgens een paar dikke zök aantrekt”.