Ook dit jaar: ‘Ode aan onze doden’

op okt 26, 18 in Parochieberichten met Reacties uitgeschakeld voor Ook dit jaar: ‘Ode aan onze doden’

Prachtige herfstkleuren sieren de bomen. Vallende bladeren vormen op de grond één groot tapijt. De nachten worden kouder en doen de hoeveelheid bladeren aan de bomen slinken. En onder de bomen zijn u en wij druk bezig de dode bladeren te verwijderen. We gaan ons opmaken voor de winter. Op dat snijpunt ‘vieren’ we elk jaar Allerzielen/Allerheiligen. De kerkhofploeg zorgt er altijd voor dat ons kerkhof er dan extra netjes bij ligt. Nabestaanden doen dat evenzo met de graven van hun dierbaren. Vele graven worden opgesierd met mooie bloemen. Allerheiligen/Allerzielen is bij uitstek het moment om gezamenlijk – als dorpsgemeenschap – onze overledenen te gedenken: familieleden, vrienden, buren en kennissen.
Je hoort vaak van mensen: “Het is in deze tijd van het jaar altijd zo koud op het kerkhof. Juist als we eigenlijk best wat extra warmte en misschien wat aandacht kunnen gebruiken.” Die boodschap heeft de parochie voorgaande jaren opgepakt en … het werd een succes. Alle reden om dit jaar ‘op herhaling te gaan’. U opnieuw – letterlijk en figuurlijk – wat warmte te bieden. Hier volgt ons programma daarvoor.

Donderdag 1 en vrijdag 2 november
Komt u op deze dagen ’s middags op het kerkhof, dan ben u van harte welkom om u even te komen warmen in de ruimte van de kerkhofploeg. Natuurlijk is er koffie en thee en leden van onze avondwakegroep zijn aanwezig als u behoefte heeft aan een praatje of een troostende schouder. Kinderen die met vader of moeder, of misschien met opa of oma meekomen, krijgen deze middagen een ‘lichtje’ aangeboden dat ze mogen laten branden bij de Levensboom, binnen in de kerk; of vanaf nu ook buiten, bij het Mariabeeld in de nieuwe Lourdesgrot bij de Afscheidsruimte.

Zaterdag 3 november
Traditiegetrouw brengen op de zaterdag voor Allerheiligen – dit jaar dus op 3 november– veel mensen een bezoek aan het kerkhof. Tussen 19.00 en 21.30 uur zorgen grote vuurkorven op het kerkhof voor extra sfeer. Onder de overkapping – de zgn. afscheidsruimte – klinkt mooie muziek en branden nu ook kaarsjes. En natuurlijk wordt er weer koffie, thee en chocolademelk geschonken in het onderkomen van de kerkhofploeg. Meegekomen kinderen krijgen hier een ‘avondlichtje’. Ze mogen dit lichtje – afgeschermd tegen de wind – plaatsen op het graf van iemand die hun heel erg dierbaar is (opa/oma; mama/papa of misschien wel een vriendje). Het zou fijn zijn als ook nabestaanden op deze avond een (lantaarn)lichtje op de graven van hun dierbaren plaatsen. Een mooi teken van warmte, sfeer en rust. Maar ook van verbondenheid: wij zijn ‘thuis’ bij onze overledenen en zij bij ons. Kapelaan Roger zal lichtjes plaatsen op de graven van priesters die in Meijel geboren zijn, dan wel in Meijel ‘gediend’ hebben.
Ook de kerk en levensboomkapel zijn deze avond van 19.00 tot 21.30 uur open en mooi verlicht.

Zondag 4 november
Uiteraard zal op deze dag tijdens de zondagse H. Mis om 11.00 uur aandacht besteed worden aan de overledenen. Zondagmiddag om 15.00 uur worden met het traditionele ‘Allerzielenlof’ de namen van de overledenen genoemd en aansluitend wordt met de zegening op het kerkhof het geheel afgesloten. Daarbij wordt ook de nieuwe Lourdesgrot officieel ingewijd.

We hopen met dit programma een extra steuntje in de rug te zijn voor allen die het in deze dagen extra moeilijk hebben. Juist in die kille, duistere dagen rond Allerheiligen willen we hun graag wat extra licht en ruimte bieden. Het vormt echter ook een jaarlijks eerbetoon aan onze overledenen. Een ‘Ode aan onze doden’.