Ook dit jaar: ‘Ode aan onze doden’

op okt 23, 16 in Parochieberichten met Reacties uitgeschakeld voor Ook dit jaar: ‘Ode aan onze doden’

foto-allerheiligen
Prachtige herfstkleuren sieren de bomen. Vallende bladeren vormen op de grond één groot tapijt. De nachten worden kouder en doen de hoeveelheid bladeren aan de bomen slinken. En onder de bomen zijn u en wij druk bezig de dode bladeren te verwijderen. We gaan ons opmaken voor de winter. Op dat snijpunt ‘vieren’ we elk jaar Allerzielen/Allerheiligen. De kerkhofploeg zorgt er altijd voor dat ons kerkhof er dan  extra netjes bij ligt. Nabestaanden doen dat evenzo met de graven van hun dierbaren. Vele graven worden opgesierd met mooie bloemen. Allerheiligen/Allerzielen  is bij uitstek het moment om gezamenlijk – als dorpsgemeenschap – onze overledenen te gedenken: familieleden, vrienden, buren en kennissen.

Je hoort vaak van mensen: “Het is in deze tijd van het jaar altijd zo koud op het kerkhof. Juist als we eigenlijk best wat extra warmte en misschien wat aandacht kunnen gebruiken.” Die boodschap heeft de parochie verleden jaar opgepakt en … het werd een succes. Alle reden om dit jaar ‘op herhaling te gaan’. U opnieuw – letterlijk en figuurlijk – wat warmte te bieden. Hier volgt ons programma daarvoor.

Woensdag 26, donderdag 27 en vrijdag 28 oktober
Komt u op deze dagen ’s middags op het kerkhof, dan ben u van harte welkom om u even te komen warmen in de ruimte van de kerkhofploeg. Natuurlijk is er koffie en thee en leden van onze avondwakegroep zijn aanwezig als u behoefte heeft aan een praatje of een troostende schouder. Kinderen die met vader of moeder, of misschien met opa of oma meekomen, krijgen deze middagen een ‘lichtje’ aangeboden dat ze mogen laten branden bij de Levensboom, achter in onze kerk. Nieuw is dat de kinderen deze middagen op een speciaal kaartje een ‘boodschap’ mogen schrijven. Deze boodschappen komen in de zgn. ‘wensboom’ te hangen.

Zaterdag 29 oktober
Traditiegetrouw brengen op de zaterdag voor Allerheiligen – dit jaar dus op 29 oktober – veel mensen een bezoek aan het kerkhof. Tussen 19.00 en 21.00 uur zorgen grote vuurkorven op het kerkhof voor extra sfeer. Onder de overkapping – de zgn. afscheidsruimte –  klinkt mooie muziek en zijn passende teksten te lezen. En natuurlijk wordt er weer koffie en thee geschonken in het onderkomen van de kerkhofploeg.  Meegekomen kinderen krijgen hier een ‘avondlichtje’. Ze mogen dit lichtje – afgeschermd tegen de wind – plaatsen op het graf van iemand die hun heel erg dierbaar is (opa/oma; mama/papa of misschien wel een vriendje). Het zou fijn zijn als ook nabestaanden op deze avond een (lantaarn)lichtje op de graven van hun dierbaren plaatsen. Een mooi teken van warmte, sfeer en rust. Maar ook van verbondenheid: wij zijn ‘thuis’ bij onze overledenen en zij bij ons. Kapelaan Roger zal lichtjes plaatsen op de graven van priesters die in Meijel geboren zijn, dan wel in Meijel ‘gediend’ hebben.
Ook de kerk en levensboomkapel zijn deze avond van 19.00 tot 21.00 uur open en mooi verlicht.

Zondag 30 oktober
Uiteraard zal op deze dag tijdens de zondagse H. Mis aandacht besteed worden aan de overledenen. Zondagmiddag om 15.00 uur wordt met het traditionele ‘Allerzielenlof’ en aansluitende zegening van de graven op het kerkhof het geheel afgesloten.

We hopen met dit programma een extra steuntje in de rug te zijn voor allen die het in deze dagen extra moeilijk hebben. Juist in die kille, duistere dagen rond Allerheiligen willen we hun graag wat extra licht en ruimte bieden. Het vormt echter ook een jaarlijks eerbetoon aan onze overledenen. Een ‘Ode aan onze doden’.