Afscheid rector Mouës in St. Jozef

op dec 30, 18 in Algemene berichten met Reacties uitgeschakeld voor Afscheid rector Mouës in St. Jozef

Op dinsdag 1 januari gaat rector Mouës na 20 jaar de laatste keer officieel
als pastor voor, in de viering van zorgcentrum St. Jozef om 10.30 uur.
Aansluitend is daar een Receptie.
Onderstaand recent Interview, uit het blad ‘Zonneschijn’ van St. Jozef Wonen & Zorg, plaatsen wij bij dit feit, voor de hele Meijelse gemeenschap – in onderlinge verbondenheid:

Vandaag aan het woord Pastor Leo Mouës. We hebben afgesproken in de Binnentuin van Sint Jozef.

Samen eerst aan de koffie en na even over allerlei dingen gepraat te hebben, beginnen we toch ons interview waarbij we afspreken elkaar met ‘je’ aan te spreken.

Mogen wij jouw leeftijd weten?
‘Natuurlijk, ik ben geboren op 21 juni 1938 in Panningen. Ik kom uit een gezin van vier kinderen, een tweeling, een jongen en een meisje -zij zijn vroeg overleden- en verder heb ik nog een zus, Toos. Mijn vader is vroeg overleden, dus mijn moeder stond er alleen voor en daar heb ik alleen maar respect voor, hoe ze dat gedaan heeft. Trots ben ik op haar’.

‘Al vroeg wist ik dat mijn toekomst lag bij het geloof. Iets kunnen betekenen voor mensen, want zonder mensen kun je niets vertellen over geloof. Later in het verhaal zien we dat Leo’s hart ligt bij de mensen in Zuid-Amerika, vooral de Indígenas, de inheemse Indiaanse bevolking van Guatemala’.

‘In het kort een overzicht van mijn activiteiten en werk:

  • 1950 – 1957 ben ik begonnen op het Kleinseminarie in Wernhoutsburg:
  • 1957 ben ik ingetreden in Panningen en heb een filosofiestudie gedaan in Eefde bij Zutphen
  • 1960 – 1964 theologiestudie in het missiehuis in Panningen;
  • op 19 maart 1964 priester gewijd door Mgr. Moors.

Daarna ben ik, zoals dat toen heette, naar de Missie vertrokken en heb ik gewerkt in Guatemala, El Salvador en Panama. Hiervan heb ik echt genoten en ik heb er nooit spijt van gehad’.
‘In juni 1976 ben ik teruggekomen en ben ik begonnen als pastor in Eindhoven. Dit heb ik gedaan tot 1988 en daarna ben ik pastor in het ziekenhuis in Venlo geweest. In 1998 ging ik met de ‘vut’, ik was toen 60 jaar, maar ik ben nu 80 jaar en werk nog steeds’.

Door contacten via via, kwam ik in Sint Jozef terecht. Op 1 januari 1999 werd ik er pastor, als vrijwillig-personeelslid. Dus 1 januari 2019 heb ik 20 jaar vol gemaakt. Tevens werd ik in 1999 gevraagd econoom te worden van de congregatie Paters – Lazaristen in Panningen en dat doe ik nog steeds.

20 jaar St. Jozef: Vertel daar eens wat over en wat zag je veranderen?
‘Van het begin tot nu is er twee keer per week een viering, op woensdag- en zondagmorgen. Dat was in het begin normaal. Kijk nu naar veel andere zorginstellingen, dit is echt uniek.
Ik zie ook dat dat niet kan blijven, want we krijgen ook te maken met bewoners met een andere levenshouding. Vroeger kreeg ook iedereen het sacrament van de zieken en dat vieren we nu ook nog regelmatig. Vaak was ik ook nog betrokken bij de uitvaart in de eerste jaren. Je voelde je nodig en dat gaf ook voldoening en een fijn gevoel om samen het einde mooi af te sluiten’.

‘Het grote verschil met nu is ook, dat bewoners vaak jaren hier in huis woonden, je kende de vele behoeften van de bewoner en kon dan vaak ook echt iets betekenen voor mensen.
Dat verandert nu erg snel. Bewoners wonen hier veel korter, daardoor wordt het contact ook anders. Je kent de bewoner minder.
Gesprekken over zingeving zijn ook nu nog zeker zinvol. Maar ook oog hebben voor de dementerenden, om juist bij hen de religie niet te vergeten. Dit is vaak heel vertrouwd voor hen. Vaak maakt het vertrouwde van de religie contact mogelijk. Dit is zo waardevol’.

‘Het contact met de bewoners, maar ook met het personeel vind ik prettig. De open sfeer van Sint Jozef is toch geweldig hier in Meijel en Neerkant. Samen doen, en zeker samen met alle vrijwilligers, is toch uniek. Ik hoop echt dat Sint Jozef die vrijwilligers kan behouden. Want echt, de vrijwilligers zijn het hart van Sint Jozef’.

Wat vind je leuk aan St Jozef en wat vind je niet leuk?
‘Zoals ik hierboven al vermeld heb, de open sfeer, het binnen kunnen lopen, het hier kunnen eten, dit is echt wat bij Meijel hoort. Sint Jozef hoort bij het dorp Meijel, en het dorp hoort bij Sint Jozef.
Wat ik niet leuk vind, ik zou het niet weten, maar ik hoop dat het geloof niet wordt vergeten en dat er toch een soort viering op zondag blijft bestaan. De bewoners van nu hebben hier toch nog echt wel behoefte aan’.

Wat doe je graag?
‘Veel doe ik met mijn zus Toos, we fietsen graag, we gaan nu binnenkort nog een keer naar Zuid-Amerika. Ik denk de laatste keer. Verder ben ik nog steeds actief als econoom bij de paters en het missiehuis. Ik regel alle contacten met de paters in Zuid-Amerika. Mijn zus is ouderenadviseur en belastinginvuller van de KBO-Panningen. Dus je ziet we gaan ons zeker niet vervelen’.

Wat gaat je missen van St. Jozef?
‘Vooral de contacten met mensen en het voorgaan in de viering. Ik blijf hier zeker nog vaak komen. Je hebt in die jaren zoveel mensen leren kennen en dat contact wil ik niet verliezen’.

Ik denk, dat veel mensen jou ook gaan missen. Zeker de mensen die iedere zondag en woensdag samen met jou aan een stamtafel zitten in de Binnentuin voor en na de viering. ‘s Zondags zijn daar ook de vrijwilligers van de kapel, koorleden, stoelenzetters, collectanten en koster Jan Trines bij. Deze sfeer zullen we missen, maar ook het binnenkomen van jou hier in huis en dan iedereen goedendag wensen. Dit was echt iets van jou en dat zullen we zeker missen.

Wat wens je St Jozef voor de toekomst?
‘Graag houden zoals het nu is, een open en warm huis. Iedereen is welkom! Een plek waar je graag komt’.

Pastor Mouës, bedankt voor dit verhaal, een leven lang heb jij je ingezet voor mensen, vooral voor de mensen in Zuid-Amerika. Nog steeds voel je je betrokken bij hen en ik denk dat zij jou ook dankbaar zijn voor al dat werk dat jij in al die jaren hebt verzet voor hen. Nog steeds ga je samen met je zus daar op bezoek. Dat zegt genoeg.

20 jaar Sint Jozef. Ook hier heb je genoten en je gaf vaak de bewoners steun door je aanwezigheid als pastor bij hun ziek-zijn en in hun leven als ouder wordende medemens.

Bedankt hiervoor, het gaat je goed!
Geniet ook nog een beetje van je vrije tijd, samen met je zus Toos. Tot ziens.

Pin It

Related Posts

Comments are closed.

« »

Scroll to top