Bisschop Harrie Smeets op 11 oktober in Meijel

op okt 1, 20 in Algemene berichten met Reacties uitgeschakeld voor Bisschop Harrie Smeets op 11 oktober in Meijel

Zondag 11 oktober a.s. zal de historische belevingsroute ‘de Wegh van Meijl op Seven’ officieel in gebruik worden genomen. Deze route vindt zijn oorsprong in de oude sage over een weg door de Peel die de dorpen Meijel en Sevenum met elkaar verbond. Verleden jaar – toen de schutters van ‘Willibrord’ in ‘Zeevenem’ het OLS wonnen – hebben we dat oude pad uit die sage al eens ‘omgedoopt’ tot het ‘sprookjespad’ van Sint Willibrordus’. Ten tijde van ‘die grap’ hadden we er geen weet van, dat de Historische Werkgroep Grashoek o.l.v. Huub Kluijtmans al lange tijd bezig was met een veel serieuzer project rond die ‘Wegh van Meijl op Seven’. De historisch wandelroute die zij ontwikkeld hebben, begint bij de St. Willibrordusput op de Hof in ons dorp en eindigt bij de Sevenumse parochiekerk.De route is gemarkeerd met 10 basaltzuilen, zoals die voorkwamen in de Romeinse tijd.

Zondag 11 oktober a.s. om 11.00 uur wordt bij de St. Willibrordusput deze route officieel in gebruik genomen. Niemand minder dan bisschop Harrie Smeets zal de openingshandeling verrichten en het project inzegenen. De bisschop zal daarna officieel het eerst exemplaar van het boek ‘De Gouden Peelhelm’ in ontvangst nemen. Schrijver van dit boek is de eerdergenoemde Huub Kluijtmans.

Na de ‘openingsceremonie’ worden twee ruiters – een Romeinse officier en zijn schildknaap – op pad gestuurd, die bij elk van de 10 zuilen langs de route een proclamatie voorlezen. De officier draagt op deze route een replica van de Romeinse gouden Peelhelm die in 1910 door de Méélse turfsteker Gebbel Smolenaars in het veen bij Helenaveen is gevonden.

Wilt u op deze zondagmorgen getuige zijn van deze wel heel bijzondere gebeurtenis bij het ‘Willibrordusputje’, neem dan wel de 1½ meter afstand i.v.m. het corona-virus in acht.

Wilt u meer lezen over dit project ‘Wegh van Meijl op Seven’ (WvMoS): <KLIK HIER>