Boodschap op VR. 5 februari

dag 53 –harde ‘lockdown’ tot 02/03   <klik hier>

Vorige week, overleed de oudste priester van Limburg: pastoor Penders, van Wijlre. In de dagen erna, kwamen er meerdere reacties en vragen op dit bericht.

Omdat wij in Meijel, ook een kapelaan Joseph Penders hebben gehad (in de jaren 1946 – 1961).

Deze was al geboren op 15 april 1913, in Dieteren. Op 9 maart 1940 werd hij priester gewijd. Na Meijel, werd hij benoemd tot rector in Boekend-Blerick. In 1965 tot pastoor van Swartbroek, bij Sittard. Vanaf zijn pensioen in 1980 ging hij wonen in Heel. En tot 1998 verrichtte hij priesterlijke diensten bij de zusters van Sint Joseph.

De Meijelse kapelaan Penders overleed op 16 november 2001 in Roermond. En werd na een uitvaartdienst in zijn geboortedorp Dieteren, begraven op het kerkhof daar.

De grote hobby van kapelaan Penders was: het verzamelen van bidprentjes, en het uitzoeken van stamboomgegevens uit zijn geboortestreek. Zijn enorme, goedgeordende verzameling is overgegaan naar zijn familie. Het beheer is inmiddels ondergebracht in een (familie)stichting.

Zie ook op foto van 1946, b.g.v. 25-jarig bestaan voetbalvereniging RKMSV :

Staande vlnr: Piet Kessels tweede secretaris, Coen Luijten, Sjeng Karis, Willem Hoebergen, Harrie Verstappen, Jan Verstappen eerste secretaris.

Zittend: Sjrèr Ketels, voorzitter Mart Pluijm, kapelaan Penders, penningmeester Harrie Knapen.

Kapelaan Roger Maenen.

loader