Boodschap op ZO. 31 januari

op jan 31, 21 in Algemene berichten met Reacties uitgeschakeld voor Boodschap op ZO. 31 januari

dag 48 –harde ‘lockdown’ tot 09/02   <klik hier>

Drieluik over Abdij van Berne. Die de tekstboekjes van de kerk in Meijel maakt.

En nu in 2021, negenhonderd jaar bestaat onder het Motto: “Berna, ut Lucerna”/ Berne verspreide het Licht.

Deel 2: Begonnen in het Gelderse dorpje Berne aan de Maas; maar vanaf 1857 in het Brabantse Heeswijk-Dinther. leven deze 20-tal Norbertijner paters, volgens de kloosterregel van Augustinus (354-430). De grootste en invloedrijkste Kerkleraar uit de geschiedenis. Van oudsher houden ze zich niet alleen bezig met bezinning, maar ook met praktische werkzaamheden, met onderwijs en zielzorg.

Met als leus: “tot elk goed werk, bereid” (Ad omne opus bonum, paratus).

De nasleep van de Franse revolutie maakte het bestaan van de norbertijnen erg lastig, maar zij wisten zich in de 19e eeuw te herstellen. En ook in deze 21e eeuw, actueel staande te houden, en uit te dragen.

Kapelaan Roger Maenen.