Dagelijkse INFO DO. 26 november

op nov 26, 20 in Om even bij stil te staan met 1 Reactie

Vandaag over 1 maand, is het Kerstmis. Dit weekend begint de Advent.

In de kerk is gistermorgen de Adventskrans gemaakt.

De nederlandse Uitgeverij ‘Adveniat’, onder hoofdredactie van Leo Fijen, heeft voor 2020 een klein, speciaal boekje uitgegeven: “van Allerheiligen tot Kerstmis – in tijden van afstand, én verwachting”.

Over het” Samen Adventskrans maken”, staat de volgende tekst – door de pastoor van Bergen op Zoom, Paul Verbeek (blz. 75)  :

EEN MOOIE WEG OM JE voor te bereiden op het Kerstfeest is het maken van een Adventskrans.

Ze vervult haar eigen rol in de liturgie, maar kan ook in de huiselijke kring de vier zondagen op weg naar het geboortefeest van Jezus markeren.

Dat geldt zeker voor deze tijden nu we vaker dan ons lief is aangewezen zijn op ons huis: om te bidden, te leven en te werken. Op de eerste zondag steken we de eerste kaars aan. Iedere zondag komt er een kaars bij. De kaarsen wijzen vooruit naar het Licht van de wereld, de geboorte van Christus.

De krans is rond en staat symbool voor de aarde, heel de wereld. Hij geeft ook de cirkel van de jaargetijden aan. De kaarsen staan niet alleen voor de vier weken van voorbereiding op de geboorte, maar ook voor de vier windstreken: noord, zuid, oost en west […]

Als je voor het groen van de dennentakken kiest, verwijzen de naalden ook naar de doornenkroon die bij Jezus op het hoofd werd gezet… Zoals er trouwens vaker in deze tijd verwezen wordt naar de sterfelijkheid en het lijden van Christus, als een herinnering dat geboorte en sterven verbonden zijn in God.