Dagelijkse INFO VR. 14 augustus

op aug 14, 20 in Algemene berichten met Reacties uitgeschakeld voor Dagelijkse INFO VR. 14 augustus

Vandaag 14 augustus -de dag voor Maria-ten-Hemelopneming- is de dag van de H. Maximiliaan Kolbe.
Een heel belangrijke Poolse Maria-priester voor onze tijd, en een heilige van Auschwitz-Birkenau.

In Krakow richtte hij een weekblad op. Als Franciscaan ging hij daarna ook naar het Japanse Nagasaki. In beide steden was zijn parochiekerk toegewijd aan Maria Onbevlekt Ontvangen.
In 1939 vielen de Duitsers Polen, waarheen hij was teruggekeerd, binnen. Hij werd gearresteerd, maar uitgerekend op Maria Onbevlekt Ontvangen (8 dec.) werd hij weer vrijgelaten.
Onvermoeibaar zette hij het werk voort: illegale krantjes en vlugschriften, en het helpen van Joodse vluchtelingen.

In 1941 werd hij daarom voor de tweede keer opgepakt. In Auschwitz besloot de kampcommandant tien willekeurig gekozen mensen te laten doodhongeren, in de hermetisch afgesloten kelder van bunker 11. Het lot viel o.a. op Gajowniczek, een Poolse huisvader met 2 kinderen. Pater Kolbe antwoordde, in alle rust: ‘Ik ben een Pools priester. Laat mij, zijn plaats innemen’. Nummer 5659 op de lijst, werd vervangen door nummer 16670.

Zijn daad van naastenliefde, heeft veel indruk gemaakt. Bij de Poolse medemensen, is zijn naam alom gekend. Verschillende na-oorlogse Nederlandse kerken, maar bijv. ook scoutinggroepen zijn naar hem vernoemd.