Deel 2 van het Mariabeeld.

op mei 9, 16 in Schetsjes uit onze parochie geschiedenis met Reacties uitgeschakeld voor Deel 2 van het Mariabeeld.

Mariabeeld

In de maand mei draagt Maria het kleed dat ze vroeger aanhad tijdens de processie welke jaarlijks door de straten van Meijel trok. In haar hand houdt zij een scepter vast die speciaal voor haar is gemaakt. Tijdens de Mariamaand wordt de kapel extra versierd met bloemen.
Een speciaal woord van dank aan Jan en Nelly Derckx die dit mede mogelijk hebben gemaakt.

Elke week in mei, zullen we een verhaal publiceren op de weblog over de geschiedenis van het beeld. Opgetekend door Jan Derckx.

Moeders ziekte 1936:
Ons moeder was  dikwijls ziek. Als er een ziekte of griep heerste, was zij er altijd bij en dikwijls een week flink ziek. Zo ook in 1936 na de bevalling van ons Lies is ze  op sterven na dood geweest, baarmoederontsteking. Ze zal dit niet overleven zeiden de doctoren in het ziekenhuis Venlo.
Ons Lies is toen als baby zes weken bij Tante Lies haar zus geweest. Ze menen dat de vroedvrouw bij een injectie tijdens de bevalling geen schone naald heeft gebruikt. Ik weet dat wij met onze vader een ziekenbezoek hebben gebracht. Vader met de fiets met ons erop naar Beringe want daar vertrok de tram naar Venlo. In het ziekenhuis kan ik me nog voor de geest halen, de  grote witte kamer waar ons moeder doodziek lag. De dokters zeiden, “daar moet een wonder gebeurd zijn dat ze deze ziekte overleefd heeft”. Moeder heeft het Maria beeld, zo lang zij lichamelijk en geestelijk gezond was verzorgd. Vanuit mijn jeugd weet ik dat er steeds verse bloemen bij Maria stonden. Het beeld stond toen in de Nis in de tuinmuur en iedere avond moesten we  de kaarsen  aan doen en uit maken. Iedere middag na het warm eten liet ze de dienstmeiden het werk doen en ging tot drie uur naar bed. Vader met de winkelhulp moesten maar zien dat zij met de winkel klaar kwamen, alhoewel vader ook graag een dutje deed na de middag. Na haar ernstige ziekte kreeg ze van Dokter Joosten  een recept dat bij haar schijnbaar wonderen heeft verricht wat betreft haar gezondheid.  Namelijk iedere avond voor het naar bed gaan een geklopt rauw ei en dan het kopje helemaal vol schudden met cognac, daar zorgde vader iedere avond voor. Het waren minstens twee flinke glaasjes cognac die ze iedere avond dronk . Maar verdomd al kwamen we nog zo laat thuis, ze hoorde het! Voordat zij ging trouwen met ons vader is ze naar de dokter gaan om te vragen of ze het wel waard was te trouwen vanwege dat ze altijd ziek was. Deze vrouw wordt 98 jaar, wat eieren met cognac al dan niet doen.
Ik heb mijn moeder en vader ook bewonderd  gedurende mijn ongeval. Altijd  kwam ze op bezoek in het ziekenhuis, als het mogelijk was iedere dag en de bezorgdheid en goede verzorging die ik thuis daarna heb gekregen. Ik weet zeker dat de  rozenkrans  honderden keren is  gebeden door moeder voor mijn genezing.  Ik heb haar dit terug willen schenken door haar iedere zondag te bezoeken, haar naar de kapel te begeleiden gedurende haar laatste levensjaren in Hornerheide.

 

Pin It

Related Posts

Comments are closed.

« »

Scroll to top