Deel 4 van het Mariabeeld.

op mei 23, 16 in Schetsjes uit onze parochie geschiedenis met Reacties uitgeschakeld voor Deel 4 van het Mariabeeld.

Mariabeeld

In de maand mei draagt Maria het kleed dat ze vroeger aanhad tijdens de processie welke jaarlijks door de straten van Meijel trok. In haar hand houdt zij een scepter vast die speciaal voor haar is gemaakt. Tijdens de Mariamaand wordt de kapel extra versierd met bloemen.
Een speciaal woord van dank aan Jan en Nelly Derckx die dit mede mogelijk hebben gemaakt.

Elke week in mei, zullen we een verhaal publiceren op de weblog over de geschiedenis van het beeld. Opgetekend door Jan Dercks.

H.Mis 25 September. Die morgen ging Marteke Verheijen als gebruikelijk naar de H.Mis, maar mocht niet meer naar binnen. Hij zag dat ze met kinderwagens en kruiwagens springstof naar binnen reden. Wij stonden op de Molenberg. Hij vertelde ons vader, “ze laten de kerk springen”.  Wij konden niet geloven dat het waar was wat Marteke (M .Verheijen) ons vertelde.

Kathadraal van de Peel

Maar toen opeens een knal grote stof wolk en weg was onze schone mooie Kathedraal van de Peel. Van de kerk uit zijn een stel moffen naar ons huis gekomen, want bij ons stond de brandkast van de kerk. Toon Knapen [buurman] zat met  zijn kinderen bij ons in de tuin in de schuilkelder en moest van de moffen de deur opmaken, maar dat kon hij niet. Met veel moeite kon hij de moffen overtuigen dat hij niet de eigenaar was. Toen hebben ze een handgranaat aan de klink van de achter deur gehangen en die laten ontploffen en open was de deur. Ze zijn direct naar de brandkast gegaan. Bovenop de brandkast stond altijd het Maria beeld. Dat hebben ze op bed gelegd. Het bovendeel van de brandkast kon je eraf lichten, dat was zogezegd een geheim vak waarin mijn vader 50 sigaren en twee flessen vooroorlogse cognac bewaarde voor de bevrijding te vieren. Die hadden ze schijnbaar al direct gevonden. Gelukkig hadden wij de brandkast en de kelder eronder flink gestut, want het vertrek waar de brandkast stond was boven de kelder, een gewone planken vloer. Met zware springstof hadden ze de  kast zo open. De ravage was geweldig, de kamer doorzeeft met  scherven en een groot gat in het kelderdek. In de brandkast  zat het goud van mijn moeder en waardevolle stukken van de kerk. Dat hebben ze allemaal mee genomen. Behalve de gouden rozenkrans en gouden sterren die bij het Maria beeld hoorden en bewaard werden in een blikken doosje, die helemaal plat gedrukt was.  Deze  doos hebben we tussen de collectecenten in de kelder terug gevonden. Verder stond er een melkbus met allemaal koperen collectecenten. De melkbus was eruit geknald, lag in de kelder en was door het gat in de vloer de kelder in gevlogen. Aan deze melkbus met collectecenten zit het volgende verhaal: nadat wij ons niet meer veilig voelde in Meijel, vertrokken wij richting Asten met kinderwagen en een kruiwagen met de melkbus  met de centen erin. We kwamen langs Pietje Phlipsen. Zegt Pietje tegen mijn vader “Jac. wat moeten ge met die melkbus”. Ja zegt mijn vader, “daar zit collecte geld van de kerk in”. O zegt Piet “die zal ik wel bewaren voor jouw, daar heb ik wel  een goed plekske voor”. Na de bevrijding kwam de melkbus terug. De boerderij van Pietje was afgebrand, en alle centen waren een klomp gesmolten metaal geworden.

Beeld op de winkelmuur:
Daar mijn moeder mij steeds attent maakte voor een plaats voor het Maria beeld, de nis in de muur moest wijken voor mijn nieuwe zaak, heb ik eerst een kapelletje verwezenlijkt in een zuil van de zijpoort. Na enkele jaren moest dit toch weer wijken voor uitbreiding. Toen heb ik het besluit genomen dit maar in de vorm van een kunstwerk te vereeuwigen. Vandaar het kunstwerk op de muur van de winkel, gemaakt door Bill Payne Amerikaan en stage lopend bij St. Joris kleiwarenindustrie BV Reuver waar het kunstwerk is vervaardigd. Voorstellende:  Maria dragend het kindje Jezus, met een klein kapelletje, rozenkrans en ster versierselen, zichtbaar geflankeerd met twee bloemenbakjes. Intussen had Tom Nijssen gehuwd met mijn zus Toos, eerst een kruidenierzaak en die later is overgegaan in een sport en schoenenwinkel. Na verloop van tijd heeft Zoon Hans de zaak overgenomen, maar toen hij het niet meer zag zitten heb ik alles van hem gekocht, en nog een flinke uitbreiding gedaan. In 1988 heb ik de voor de pui veranderd en zo is de bouw en inrichting steeds van jasje veranderd. Zo is het tot 2007 geweest. Daar in 2010 alles gesloopt is, was de afspraak met de projectontwikkelaar, dat het kunstwerk een nieuwe plaats kreeg aan een wand van het nieuw te bouwen “Meijels appartementen complex”. Op een bijeenkomst om het appartementen in de verkoop te brengen zijn hierover vragen gesteld en is medegedeeld dat het kunstwerk teruggeplaatst zou worden, zie brochure Hart van Meijel.  Bij de sloop van het beeld ben ik aanwezig geweest. Zij hebben alle 5 stukken op een palet gelegd en tegen mij gezegd dat ze het zouden bewaren. Ze sloegen het toen op in de directiekeet. Helaas blijkt nu alles zoek te zijn ,dit kregen wij telefonisch medegedeeld door slopersbedrijf  Janssen.

Mariabeeld A9