Drie Koningen op 6 januari

op jan 5, 16 in Algemene berichten met Reacties uitgeschakeld voor Drie Koningen op 6 januari

Drie koningen

‘Drie koningen’ is een katholieke traditie die herinnert aan de reis van de drie koningen Caspar, Balthasar en Melchior. Ze worden ook wel de drie wijzen uit het Oosten genoemd. De drie wijzen hadden verstand van sterrenkunde en konden de toekomst voorspellen.

Volgens de bijbel waren de drie wijzen op zoek naar de nieuwe koning van het Joodse volk. Een heldere ster wees hun de weg naar het dorp Bethlehem. In een stal vonden ze het pasgeboren kindje Jezus.

De koningen brachten de nieuwe koning dure cadeaus: goud, wierook en mirre. Mirre is lekker geurende hars die in zalf wordt gebruikt.
Soms bakken vaders of moeders een koek met drie bonen erin verstopt: twee witte en een bruine. Dat is om de mensen eraan te herinneren dat twee van de koningen wit waren en één bruin. Van die oorspronkelijke bonenkoek met zijn rijke tradities is alleen de eierkoek in Midden-Brabant overgebleven
Het kind dat de bruine boon krijgt, mag die dag koning zijn en is dan de baas over iedereen. Ook in andere christelijke landen wordt driekoningen gevierd. ln veel Spaanse steden bijvoorbeeld trekken grote optochten door de straten. Je kunt dan de drie koningen zien met hun hele gevolg van dienaren, prinsen, prinsessen, paarden en kamelen.
Rond het feest van Driekoningen bestaan er van oudsher vele volkse gebruiken.
Een aardig gebruik is dat de kinderen op of rond Driekoningen, verkleed als Gaspar, Melchior en Balthazar, van huis tot huis driekoningenliederen gaan zingen en hiervoor van de toehoorders wat zakgeld of snoep krijgen.

Driekoningenlied.
Drie Koningen, Drie Koningen,
Geef mij een nieuwe hoed.
Mijn ouwe is versleten,
mijn moeder mag ’t niet weten
mijn vader heeft het geld
al op de toonbank neergeteld.

Pin It

Related Posts

Comments are closed.

« »

Scroll to top