Foto’s uit de oude doos

Wk 16-2023: Iedere week plaatsen we een mooie foto op de weblog, welke betrekking heeft op het Méélse verleden. Achter elke historische foto schuilt een verhaal of roept deze vaak nostalische herinneringen op.

Foto uit 1901: Gezicht op de neo-klassieke vormen van de Meijelse Waterstaatskerk uit 1835. Ze is rond 1890 te klein geworden door de snelle bevolkingsgroei in Meijel, ondanks het feit dat Neerkant in 1889 een eigen kerk kreeg. Tegen de absis van de kerk de overdekte calvariegroep. Links de riante pastorie (vanaf 1912 kapelanie). Achter de kerkhofmuur is de noodkerk in aanbouw.

(De foto is gemaakt vanaf de villa van Jan Truijen. Op de voorgrond ‘den hof’ van gemeente-ontvanger H. van Dooren, die tevens handelaar was in antiquarische boeken en schrijfbehoeften, vanaf 1904 gemeente-ontvanger. Later vestigde zich hier de bakkerij van ‘Trineze-Lei’, overgenomen door zoon Albert Trines en later Kessels. Op dit moment bekend als bakkerij DikkeMik. Het huis rechts heeft vorst, schoorstenen en zijgevels afgesmeerd met kalk).

Bron: PeelenMaasNet.nl (Het digitaal erfgoed van Peel en Maas)

loader