Gouden bekroning voor Harrie en Mien Bruijnen-Heldens

op jan 8, 17 in Parochieberichten met Reacties uitgeschakeld voor Gouden bekroning voor Harrie en Mien Bruijnen-Heldens

Bij oma denk ik aan samen roetsjen: gezellig winkelen in de stad of ergens met de trein naar toe. En opa? Dat was en is ‘onze handige Harrie’…”. Een mooie typering door een van de kleindochters op die middag dat ik bij Harrie en Mien op bezoek ben, om met hun te praten over hun levenswandel en het naderend gouden huwelijksfeest.

Harrie werd 76 jaar geleden geboren net over de brug naar Helden als nummer 3 in een gezin van 11 kinderen: 6 meisjes; 5 jongens. Dicht bij die andere brug die Meijel toentertijd rijk was – de Roggelse brug – groeide Mien de jongste dochter van Heldens-Thei op, samen met 5 broers en vier zusjes. Mien fietste na de Lagere School met vriendinnen naar de Huishoudschool in Helden en Harrie zette in die jaren zijn fiets koers richting Roermond, waar hij de Middelbare Winter Landhouwschool bezocht.
Ze kwamen elkaar in die periode bijna dagelijks tegen, ieder hun eigen richting kiezend… Nadat ze elkaar tijdens het dansen bij Dotje Caris op de Heibloem beter leerden kennen werd de wissel echter verlegd en trokken ze verder samen op. De wissel kreeg op 13 januari 1967 het ‘kerkelijk keurmerk: hun huwelijk werd ingezegend door neef Cor Heldens uit Ospel. Hun ‘station’ werd het ouderlijk huis van Mien, waar ze het tuindersbedrijf van vader Thei overnamen die zijn hele verdere leven bij dochter Mien en schoonzoon Harrie zou blijven inwonen. Natuurlijk legt inwonen beperkingen op maar heeft zo ook zijn voordelen. Mien en Harrie hoefden nooit op zoek naar een oppas als het op zaterdag ‘Feierabend’ was en er met broer en schoonzus vaak gedanst ging worden in een van de omliggende dorpen. Op zondag was het vaak een in- en uitlopen van broers en zussen die in het ouderlijk huis bij elkaar kwamen. Het leven van Mien en Harrie werd gezegend met twee kinderen: Marinka en Johan. Marinka trouwde met Ton Scheepers en zij ‘schonken’ hun twee kleindochters: Karin en Vera. Zoon Johan trouwde met Mirian Verstappen en zij zetten ‘stamhouder’ Sjoerd en de kleindochters Audrey en Floor op de wereld. Nog even terug naar de vader van Mien, Heldens They. Deze bleef – zoals eerder gezegd – tot zijn dood in 1987 bij hun inwonen. De laatste vijf jaren waren erg zwaar. Vader was ernstig ziek en was volledig afhankelijk van de zorg en verzorging door Mien. “Zware jaren, maar achteraf ook heel mooi. Ik had ze niet willen missen”, zegt Mien daar nu over. Zwaar valt het beide echtelieden ook dat er de laatste jaren enkele stevige bressen geslagen zijn in beide grote families. Grote families worden nu eenmaal vaker geraakt door verdriet. Maar ze kennen natuurlijk ook vele fijne momenten. Zo hebben alle broers en zussen van Mien toch maar mooi allemaal hun gouden bruiloft gehaald.

Nadat ze hun tuindersactiviteiten aan de Roggelsedijk hadden beëindigd verhuisden ze  in 2008 naar ‘ut dèùrep’. Natuurlijk, de zorg voor het eigen bedrijf is er nu niet meer, maar stilzitten? Ho maar! Harrie is nog zeer regelmatig te vinden op het rundveebedrijf van schoonzoon Ton. Ook hier komen de ‘handjes van handige Harrie’ nog steeds goed van pas. Voor de KBO-afdeling is Harrie al een aantal jaren de vaste Nestorbezorger in zijn vroegere buurt terwijl Mien deel uitmaakt van de ziekenbezoekgroep van deze club. Voordien was Mien maar liefst 46 jaar betrokken bij Zij-Actief; van deze club maakte ze ook 8 jaar deel uit van het bestuur. Om de strammer worden spieren in conditie te houden is Mien wekelijks te vinden bij de ouderengym en maakt – als het weer het maar even toelaat – met vriendinnen of haar Harrie graag fietstochten door de mooie Meijelse omgeving. Tussendoor wordt in het Zorgcentrum aan bloemschikken gedaan en is Mien een trouw lid van het Dameskoor van onze parochie. Ook Harrie is actief binnen de parochie: als collectant tijdens de weekenddiensten en bij uitvaarten. Daarnaast is Harrie een vaste kracht bij de ‘kerkhofploeg’ of – zoals de kleinkinderen zeggen – de ‘sjoefelclub’. Ook hier komen de kwaliteiten van ‘handige Harrie’ goed tot hun recht, al staat Harrie direct klaar om dat soort complimenten weg te wuiven. Gewoon je werk doen, thuis, bij kinderen en kleinkinderen en voor de Meijelse gemeenschap. Voor Harrie een vanzelfsprekendheid.
Al moet gezegd zijn dat Harrie ook wel houdt van een paar weken vakantie samen met Mien, waarbij Oostenrijk met stip op plek 1 staat. Maar ook Duitsland en Zwitserland kunnen bekoren en met veel plezier denken beiden nog altijd terug aan de mooie rondreis door Noorwegen van enkele jaren geleden. En heel toevallig waren drie klasgenootjes van vroeger op hetzelfde idee gekomen. Een kleine ‘klassenreünie’ in het schitterende Noorse landschap!

Nee, verveling is er – gelukkig maar – voor Harrie en Mien niet bij. En is er een vrij uurtje dan nemen beiden graag een boek ter hand, of wordt er ‘geduizend’. Niet echter op vrijdag 13 januari a.s. Dan maken Mien en Harrie zich samen met de familie op voor hun gouden huwelijksfeest. Een feest dat – voor beiden vanzelfsprekend – begint met een Dankdienst in onze parochiekerk. Twee mensen waarvoor de kerk even zo vanzelfsprekend bij het leven hoort als eten en drinken.

Harrie en Mien, dank voor jullie inzet voor de Meijelse parochiegemeenschap en natuurlijk onze hartelijk gelukwensen met deze gouden bekroning van jullie huwelijk.