H. Mis mw. Engelen 100 jaar

op jan 11, 20 in Parochieberichten met 1 Reactie

12 januari 1920, is mw. Lies Engelen-Jacobs geboren.

Op haar 100e geboortedag zelf – zo vlak na Kerstmis en Oud&Nieuw – wil ze dat ook vieren met een H. Mis in de vertrouwde kerk.

Dichtbij haar hoekwoning (beneden), in Residentie Geris.

23 jaar geleden is ze komen wonen aan de (nu net vernieuwde) Jan Truijenstraat. Een centraal toegangpunt van haar geboortedorp Meijel. Daarvoor was het thuis, aan de Witdonk, juist meer afgelegen.

En aan De Donk woonde Lies (tot aan de Ruilverkaveling) de eerste 7 jaren na haar trouwen met Handrie Engelen – die uit de Grashoek kwam. Hun kennismaking was bij Meijel Kermis.

Het gezin Jacobs-Scheres waarvan ze de oudste was (met overleden broers en zussen: Nol, To, Truus en Harrie) woonde in hun verkeringstijd aan de andere centrale toegangsweg: de Heldensedijk. Dichtbij de drie boerderijen van de familie, van haar moeders kant.

In 1950, op 15 mei, was de Trouwdag. In de vroeg-naoorlogse tijd, nog in de Noodkerk.

Van de 40ste en 50ste Huwelijksdag staan mooie foto’s op de kast in de woonkamer. Met een zelf gesneden houten Sierlijstje, gemaakt door haar man Handrie. Die op 1 januari, in 2004, overleden is. En waarvoor op de 1ste dag van elk jaar, trouw de H. Mis is in de kerk. Ook de vorige week.

8 kinderen telt haar gezin (Miep, Annie, Carien, Gerard, Truus, Jos, Miel en Henk). Met een vast en dagelijks familieschema komen zij op bezoek, of halen haar op. De gezinnen van de kinderen tellen 19 kleinkinderen en 16 achterkleinkinderen (‘nr. 17’ en ‘nr.18’ –waarvan nog niet verteld is ‘een meisje’ of ‘jongen’ worden verwacht). Onder de nakomelingen van Lies, is er ook een Lize.

Vast is ook de donderdagse kaartavond, binnen de Residentie met buren. Amerikaans jokeren.

Elke week, gaat ze ook nog naar de Witdonk. Bij de boerderij, waar de jongste zoon woont – en met het zicht daarop- komt ook het bankje dat de (net 10 jaar geworden) Gemeente Peel en Maas cadeau doet aan alle inwoners in de verschillende kernen, die 100 jaar zijn mogen worden.

“Nog nooit in mijn leven, heb ik 1 liter melk hoeven kopen – ja, koffiemelk voor het bezoek daargelaten” –zegt mw. Engelen zelf.
Bij de thee hoort een koekje, bijvoorbeeld een lekkere Sprits. Zoals een toetje, bij het eten.
En, zoals het achterkleinkind al weet: in de koelkast staan de chocolaatjes. Voor bij het naar huis gaan.

Mevrouw Engelen-Jacobs: namens uw Parochie, de KBO (plus de bezorgers van de Nestor) en ook de mensen van uw Dorp: een fijne Verjaardag op 12 januari, met ook een eigen Zondagse Mis. Voor al uw dierbaren en het bezoek,  dat zelfs vanuit Canada zal komen.