op mrt 12, 16 in Algemene berichten met Reacties uitgeschakeld voor Korte kerkberichten.

 Krediet had ‘ie al niet. Sinds de komst van pastoor Karel van Roosmalen bijna vijf jaar geleden botert het niet tussen hem en veel inwoners van Reusel-De Mierden. Maar nu zijn de rapen gaar: de pastoor heeft beelden en kelken meegenomen uit een kapel in Lage Mierde. Daaronder een in het dorp geliefd Mariabeeld. En dat voelt bij een deel van de parochianen als diefstal. Sterker nog: zorginstelling RSZK onderzoekt of daar sprake van is.

 Minister A. G. van der Steur van Veiligheid en Justitie heeft afgelopen zondagmorgen een kerkdienst bijgewoond van de gereformeerde gemeente in Gouda. Hij deed dat in zijn functie als minister van Eredienst. „Heel bijzonder om zo veel jonge mensen in een grote, volle kerk te zien”, zei de minister na afloop van de dienst.

 Het aantal rooms-katholieken wereldwijd groeit sneller dan de wereldbevolking. Op dit moment is 17,8 procent van de wereldbevolking rooms-katholiek. Tussen 2005 en 2014 steeg dit aantal van 1,115 miljard tot 1,272 miljard, oftewel met 14 procent. De wereldbevolking groeide in die periode met 11 procent. De aangroei van de RKK is het sterkst in Afrika. Met 215 miljoen gedoopten per jaar neemt het aantal er dubbel zo snel toe als in Azië.

 Paus Franciscus heeft zaterdag als eerste paus in de geschiedenis een delegatie van Italiaanse ldenzen en methodisten ontvangen. Het gesprek volgde op het historische bezoek van de paus in juni 2015 aan de waldenzenkerk in Turijn, schreef Kerknet zondag. De paus sprak toen een spijt¬betuiging uit over de vervolging van de kleine christelijke gemeenschap. De kerk van de waldenzen werd in de 12e eeuw door de Franse koopman Petrus Valdes uit Lyon gesticht. Hij gaf zijn bezittingen weg en predikte een leven van eenvoud en armoede. Nu zijn er zo’n 50.000 waldenzen, met name in Italië, Argentinië en Uruguay.

 Afgelopen week kwamen honderd Oekraïense Joden aan in Israel, om er zich voorgoed te vestigen. Velen gingen hen al voor, vanwege het antisemitisme waarmee ze in Oekraïne werden geconfronteerd. Deze honderd Joodse mensen werden begeleid door de International Fellowship of Christians en Jews (IFCJ).

 Er gaat een einde komen aan de Zondagswet. Die beperkt nu nog de activiteiten op zondag. De Tweede Kamer had daar in 2012 al genoeg van, maar daarmee was nog niets gedaan. Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken zei vandaag echter dat hij de Kamer gaat volgen.

 Het geloof van Beatrix. Vijftig jaar geleden, op 10 maart 1966, trouwde prinses Beatrix met Claus von Amsberg. Wanneer we terugkijken op dat moment, kijken we ook een beetje terug op Beatrix als persoon. Wat was haar inspiratie om dit ambt te vervullen, zoals zij dat heeft gedaan?
Te gast is Jutta Chorus, die Beatrix’ biografie schreef. En op dit moment is ze bezig met die van prins Claus.