op dec 3, 16 in Algemene berichten met Reacties uitgeschakeld voor Korte kerkberichten.

 Voetballers en voetbalteams overal ter wereld vragen om gebed voor de slachtoffers van een vliegtuigcrash in Colombia. In het vliegtuig zaten ook 22 spelers van een Braziliaans voetbalteam. Spelers en staf van de club Chapecoense waren onderweg om de finale van de Copa Sudamericana (te vergelijken met de Europa League) te spelen tegen de Colombiaanse club Atlético Nacional. Ook 21 journalisten en 9 bemanningsleden waren aan boord.

 Reageerbuisbevruchting bijna 2,5 miljoen menselijke embryo’s opzettelijk vernietigd. Sinds in-vitrofertilisatie (ivf) in 1990 wettelijk werd toegestaan zijn volgens de Autoriteit voor Menselijke Bevruchting en Embryologie 2.315.262 menselijke embryo’s tijdens de ivf-behandelingen gedood. Het gaat om ‘afgekeurde’ en ‘overtollige’ embryo’s.

 Kardinaal André Vingt-Trois van Parijs heeft de “obsessie” met abortus van de Franse regering gehekeld. Hij beschuldigde die ervan dat zij onder dekmantel van aids-bestrijding in feite homoseksualiteit bevordert.

 Onder het motto ‘Je komt als geroepen’ biedt het Grootseminarie Rolduc op 28 en 29 december twee roepingendagen aan. Deze zijn bedoeld voor (jonge) mannen die over het thema ‘persoonlijk geroepen zijn’ willen nadenken en mogelijk zelfs overwegen om priester te worden.

 Bisschop Wiertz in adventsboodschap: “Wees niet bang” . Wees niet bang!” Dat is de centrale boodschap in de adventsbrief van bisschop Frans Wiertz van Roermond, die dit weekeinde in alle kerken in Limburg wordt voorgelezen of gepubliceerd. De bisschop bespeurt een toenemende ‘angstcultuur’ in de samenleving. “Privé noemen vele mensen zich gelukkig, maar als gemeenschap zijn we onvoldaan en onzeker.” Volgens de bisschop zijn mensen zelfs bang van elkaar geworden. “Het brutale geweld van het terrorisme jaagt ons angst aan. Ons vredig samenleven wordt er door bedreigd,” zo schrijft hij. “Wij maken ons zorgen over de verruwing en verharding in het huidig leefklimaat. We gaan elkaar zelfs wantrouwen. Met veiligheidssystemen en hangsloten grendelen we onze huizen af. ‘Wie kan ik nog vertrouwen?’ wordt al gauw gezegd.”

 Om de campagne van Kerkbalans 2017 in januari wat nadrukkelijker onder de aandacht te brengen, wordt deze op zaterdag 21 januari ingeluid. De bedoeling is dat op die dag zoveel mogelijk kerken in heel Nederland om 13.00 uur de klok laten luiden. Ook de parochies in Limburg worden opgeroepen hieraan deel te nemen.

 Donald Trump zal als president voor opschudding zorgen, maar zeker ook continuïteit brengen”, lacht Todd Huizinga. “Uit jarenlange ervaring in Europa weet ik dat Europeanen bij een nieuwe president altijd bezorgd zijn. Dat snap ik ook wel. Maar het belangrijkste verhaal is meestal toch ook: continuïteit”.

 Als de dood nog de enige oplossing is en zo vaak wordt ingeroepen als in de Lage Landen, dan moet er iets goed mis zijn met de cultuur.” Dat zegt ethicus prof. dr. Theo Boer, voormalig lid van een Regionale Toetsingscommissie Euthanasie, in een korte documentaire over euthanasie.