op dec 10, 16 in Algemene berichten met Reacties uitgeschakeld voor Korte kerkberichten.

 Het antisemitisme lijkt terug te klimmen uit de donkere krochten waarin het jarenlang verdrongen was. Het is nog steeds niet salonfähig om openlijk antisemitische uitspraken te doen, maar ‘antizionisme’ – verpakt als kritiek op de staat Israël – is dat inmiddels wél. Hoe heeft dat zover kunnen komen? De haat tegen Joden ligt er toch duimendik bovenop? De geschiedenis houdt ons een spiegel voor, we weten waar dergelijk antisemitisme toe kan leiden.

=====================================================

 De generatie van millenials (met een geboortejaar tussen 1980-2000) houdt onder paus Franciscus massaal de Kerk voor gezien. De paus zou er daarom goed aan doen een beetje op zijn woorden te passen, schrijft Nicholas G. Hahn in The Detroit News. De paus zei onlangs in een interview niet te begrijpen wat jonge mensen toch in de Latijnse Mis zien. “Waarom zoveel rigiditeit?”, vroeg de paus zich af. “Deze rigiditeit verbergt altijd iets, onzekerheid of zelfs iets anders.”
==================================================
 Zuster Marie Claire werd in haar kantoor om het leven gebracht, “waarschijnlijk door criminelen die haar wilden beroven”. Dat heeft het Pauselijk Instituut voor Buitenlandse Missies laten weten. Zuster Marie Claire Agano werd op 29 november om het leven gebracht in haar kantoor in het opleidingscentrum waarover ze de leiding had. Dat gebeurde in Bakavu, een stad in het oosten van de Democratische Republiek Congo, aan de grens met Rwanda.
==================================================
 In de kwestie rond de Eindhovense Catharinakerk gaat de gemeente “de fundamentele grens over van de scheiding van Kerk en staat”. Dat stelt SGP-Kamerlid Roelof Bisschop, die er vragen over stelde aan de ministers van Binnenlandse Zaken en Onderwijs. De gemeente Eindhoven is eigenaar van de monumentale Catharinakerk. Ze maakte eerder deze maand echter bekend de benodigde restauratie van het orgel alleen te willen bekostigen indien er een nieuwe huurovereenkomst wordt gesloten.
 Het priesterschap blijft gesloten voor mannen die “homoseksualiteit praktiseren, diepgewortelde homoseksuele tendenzen hebben of de zogeheten ‘homocultuur’ steunen”. Dat blijkt uit een nieuwe Vaticaanse instructie voor de vorming van priesters die deze week is gepubliceerd.
=====================================================
 In de kerk in mijn dorp is een hele discussie over het Onzevader gaande. Sinds 27 november is de tekst veranderd. Niet iedereen vindt het nog “ons gebed”. Onze Vader, die in de hemel zijt, uw naam worde geheiligd…, en dan zo verder. Vele katholieken hebben het gebed al jong geleerd. Al honderden, wellicht duizenden keren hebben we het uitgesproken.
Annie Schreijer-Pierik is lid van de CDA-delegatie in het Europees