op dec 17, 16 in Algemene berichten met Reacties uitgeschakeld voor Korte kerkberichten.

 Homo’s die zich door God geroepen voelen om priester te worden kunnen dat beter niet doen in de katholieke Kerk. Dat schrijft het werkverband voor katholieke homopastores (WKHP) in een reactie op de nieuwe Vaticaanse richtlijn voor de priestervorming. Het document ‘De gift van het priesterschap’ bevestigt dat het priesterschap gesloten blijft voor mannen die “homoseksualiteit praktiseren, diepgewortelde homoseksuele tendensen hebben of de zogeheten ‘homocultuur’ steunen”.

===================================================

 De pastoor van het Oost-Vlaamse Ophasselt richtte begin juli met zijn wagen een ware ravage aan toen hij dronken van een avondje op café in en naburig dorp, naar huis wou rijden. Hij knalde tegen een geparkeerde wagen aan waarop deze weggekatapulteerd werd en waardoor enorm veel schade veroorzaakt werd bij vele omwonenden in de Tempelstraat. De dronken pastoor wordt nu veroordeeld tot een maand rijverbod en tot een geldboete van 1.200 euro, waarvan 720 euro met uitstel.

=====================================================

 Een hotel, kantoor of zwembad. Dat zijn maar enkele voorbeelden van hoe je eenleegstaand kerkgebouw omtovert. Tot februari kunnen lokale besturen die geen weg weten met een lege kerk bij de Vlaamse bouwmeester terecht voor advies. In de jaren 70 ging één op de drie Vlamingen elke zondag naar de mis. Vandaag is dat één op de twintig en zo komen heel wat Vlaamse kerken leeg te staan. Maar kerkgebouwen hebben een grote waarde. Visueel zijn het bepalende herkenningspunten in dorpen en veel kerken hebben ook een grote erfgoedwaarde, waardoor slopen geen optie is.

=====================================================

 Het dodental in de Nigeriaanse stad Uyo, waar zaterdag een kerk instortte, is opgelopen tot zeker 160. In het gebouw hadden zich volgens Nigeriaanse media veel mensen verzameld omdat een geestelijke tot bisschop werd gewijd. Reigners Bible Church International was onlangs verbouwd. De bouwvakkers waren eigenlijk nog niet klaar met de klus, maar hadden zich gehaast vanwege de ceremonie die al lang gepland stond. Volgens ooggetuigen bezweek de stalen constructie waar het dak.
======================================================
 De katholieke kerkleiding heeft zwaar uitgehaald naar de staking in de Keniaanse ziekenhuizen. De Keniaanse bisschoppen veroordelen de staking van artsen, verpleegkundigen en ander personeel van ziekenhuizen scherp. De kerkleiding verwijst naar de dramatische en onvoorstelbare gevolgen voor de bevolking.

======================================================

 Wees niet bang!” Dat is de centrale boodschap in de adventsbrief van bisschop Frans Wiertz van Roermond, die in alle kerken in Limburg wordt voorgelezen of gepubliceerd.  De bisschop bespeurt een toenemende ‘angstcultuur’ in de samenleving. “Privé noemen vele mensen zich gelukkig, maar als gemeenschap zijn we onvoldaan en onzeker.” Volgens de bisschop zijn mensen zelfs bang van elkaar geworden. “Het brutale geweld van het terrorisme jaagt ons angst aan. Ons vredig samenleven wordt er door bedreigd,” zo schrijft hij.

======================================================
 Kardinaal Walter Kasper hoopt dat gemengd gehuwden binnen afzienbare tijd samen aan communie en avondmaal kunnen deelnemen. Dat zei de Duitse oud-curieprelaat zaterdag in een interview met het Italiaanse dagblad Avvenire.