op dec 24, 16 in Algemene berichten met Reacties uitgeschakeld voor Korte kerkberichten.

 Volgens de beheerder van de relikwie van St.- Januarius is er geen reden tot paniek nu het bloed van de Napolitaanse heilige niet is gaan vloeien. Dat is sinds 1980 niet meer gebeurd, meldt persbureau KNA. Drie keer per jaar wachten de Napolitanen enigszins gespannen af of het gestolde bloed van de belangrijkste van hun vijftig stadspatronen gaat vloeien. Dat gebeurt op drie vaste data, daaronder 16 december, de dag waarop Napels zijn patronaatschap viert.

 ‘Kindmigranten, de kwetsbaren en stemlozen’ is het thema van de boodschap van paus Franciscus voor de ‘Werelddag voor Migranten en Vluchtelingen’ op 15 januari 2017. De paus vraagt aandacht voor minderjarige migranten, speciaal voor de kinderen die zonder hun ouders zijn.

 De situatie van christenen in Syrië, Irak en Egypte is een complete tragedie”. Dit zegt de apostolisch administrator van het Latijnse Patriarchaat in Jeruzalem, Pierbattista Pizzaballa. “De complete regio beleeft deze tragedie al jarenlang. Een tragedie die bestaat uit oorlogen die gevoed worden door wapenhandel, belangen van machthebbers en een onverzoenlijk fundamentalisme”.

 Aartsbisschop Heiner Koch van Berlijn riep meteen na de aanslag op tot gebed en solidariteit. Heiner Koch, de aartsbisschop van Berlijn, reageerde maandagavond geschokt op de tragedie op de kerstmarkt aan de Gedächtniskirche in Berlijn. Een vrachtwagen met Poolse nummerplaat is omstreeks 20 uur met gedempte lichten met hoge snelheid ingereden op de kerstmarkt in Charlottenburg. Daarbij vielen minstens twaalf doden en vijftig gewonden. Verschillende mensen vechten nog om hun leven.

 Paus Franciscus heeft donderdagmorgen zijn kerstwensen overgemaakt aan de Romeinse Curie. In zijn vierde toespraak sinds het begin van zijn pontificaat schetste hij dit keer 12 criteria voor zijn hervorming van het Vaticaanse bestuursapparaat, die fundamenteel gericht is op bekering en zuivering. Voor het eerst uitte hij openlijk kritiek op diegenen die zich tegen zijn hervormingsplannen kanten en veroordeelde hij de kwaadwillige weerstand van sommige kardinalen en aartsbisschoppen.

 Zeventien katholieke martelaren van uiteenlopende nationaliteit zijn zalig gesproken in Laos. Het is het eerste gebaar van die aard voor slachtoffers van communistische regimes in Zuidoost-Azië. Alle zeventien stierven door toedoen van communisten tussen 1954 en 1970, voordat Laos in 1975 onder de volledige controle kwam van de maoïstische beweging Pathet Lao.