op dec 31, 16 in Algemene berichten met Reacties uitgeschakeld voor Korte kerkberichten.

 Cees Smit, oud-pastoor van Ommel, is vorige week vrijdag op 75-jarige leeftijd overleden. Cees Smit was een geliefd pastoor. Hij werkte 30 jaar lang als missionaris in Borneo, een plek waaraan hij zijn hart had verpand. Vanaf zijn entree in Ommel wilde hij onder de mensen zijn. Zo stapte hij achterop de motor tijdens de jaarlijkse Ommelse motorclubdag en legde een keutje in het café. Riky Bakermans, destijds voorzitter van de fanfare, typeerde hem ooit treffend ‘een mensenpastoor, van wie je niet naar de kerk moest maar mocht.’

 Alsof het kerstverhaal zich anno 2016 herhaalt. Met in de ‘rol’ van Maria, de moeder die onbevlekt zwanger raakte van Jezus. De Goorse Kim Schomaker dacht dat ze geen kinderen kon krijgen, maar merkte op eerste kerstdag dat ze tóch zwanger is. ,,Dit is een prachtig kerstcadeau voor mijn man en mij.”

 De NOS doet zijn best om uit te leggen waarom we een Tweede Kerstdag hebben. Dat Jezus zijn verjaardag viert op 25 december is wat kort door de bocht, maar de verklaring waarom we in Nederland op Tweede Kerstdag vrij hebben, klopt in grote lijnen. Hoe dan ook: het hoogfeest van Kerstmis wordt gevierd op 25 december en heeft geen vervolg op 26 december. Dat is in de liturgie van de rooms-katholieke kerk namelijk de feestdag van de H. Stefanus en op 27 december wordt de feestdag van de H. Johannes Evangelist gevierd. Wel duurt de kersttijd tot en met de eerste zondag na Driekoningen, dit jaar dus tot en met 8 januari.

 De regeringsgetrouwe ‘bovengrondse’ Chinese Kerk is sinds Tweede Kerstdag bijeen voor haar eerste bestuurlijke vergadering in zes jaar. Dat melden Aziatische media met een beroep op een woordvoerster van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken.

 De kerstboodschap Urbi et Orbi, voor stad en wereld, van paus Franciscus. Vandaag beleeft de Kerk opnieuw de verwondering van de Maagd Maria, van Sint Jozef en van de herders in Bethlehem die kijken naar het Kind dat geboren is en ligt in een kribbe: Jezus, de Redder. In deze dag vol van licht, weerklinkt de profetische aankondiging: “Want een kind wordt ons geboren, een zoon wordt ons gegeven. De heerschappij rust op zijn schouders; men noemt hem: Wonder van beleid, Sterke God, Vader voor eeuwig, Vredevorst” (Js. 9,5).

 De gemeente Eindhoven moet zich houden aan de bruikleenovereenkomst die in 1974 is gesloten toen zij de Sint-Catharinakerk overnam van de plaatselijke parochie, die het gebouw mocht blijven gebruiken. Dat heeft minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) geantwoord op schriftelijke vragen van SGP-Kamerlid Roelof Bisschop. Ook mag de gemeente als eigenaar van een monumentaal pand noodzakelijk onderhoud niet aan voorwaarden verbinden.

 De SGP is niet te spreken over het recente pleidooi van de Gezondheidsraad voor proefinvoering van een ‘dertienwekenecho’. De dertienwekenecho is erop gericht om al in een vroeg stadium van de zwangerschap na te gaan of het ongeboren kind ‘afwijkingen’ heeft”, aldus Van der Staaij. “Helaas is het gevolg hiervan heel vaak dat ouders bij geconstateerde problemen kiezen voor een abortus. Dat past in het streven om kinderen zo ‘perfect’ mogelijk te doen zijn.”