op jan 7, 17 in Algemene berichten met Reacties uitgeschakeld voor Korte kerkberichten.

 Taiwanese vrouwelijke gedetineerden hebben afgelopen jaar opnieuw hoog gescoord met hun zelfgemaakte gebaksproducten. De verkoop van de producten gaat zo goed dat honderden vrouwen bij de productie zijn betrokken, meldt AsiaNews. De gedetineerden van de Taoyuan vrouwengevangenis maken en verkopen al tien jaar allerlei koekjes, gebak en snacks. Maar na een reeks voedselschandalen zijn de baksels razend populair geworden. Ze ondergaan een intensieve controle en zijn iets goedkoper dan in de supermarkt.

 Parochies houden hun adresgegevens actueel met behulp van SILA (Stichting Interkerkelijke Ledenadministratie). Dit werkt samen met de Basisregistratie Personen (BRP) van de overheid. In 2016 nam de Tweede Kamer echter een motie aan die een einde lijkt te maken aan deze koppeling. Maar voordat het zover is, houdt de overheid een internetconsultatie.

 Met ‘Kerstmis op de vlucht’ lanceerde Caritas International een lessenpakket om jongeren inzicht te geven in de vluchtelingenproblematiek en de oorlog in Syrië die aan de basis ervan ligt. 1 aspect daarvan is om voeling te krijgen met wat het betekent voor leeftijdgenoten om alles te moeten achterlaten en in overbevolkte vluchtelingenkampen terecht te komen, zonder uitzicht op beterschap.

 In Nederland moeten vier ouders de macht over een kind kunnen krijgen. Dat schreef de Staatscommissie Herijking Ouderschap onlangs in een advies aan minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD). De afgelopen tijd regende het al reacties in de kranten en op de sociale media. Het valt mij op dat in 2016 een nieuw soort ethiek is ontstaan als het gaat om diepere levensvragen. Dat is de ethiek van het gunnen.

 Paus Franciscus ontving in het Vaticaan ruim achthonderd mensen die vorig jaar getroffen werden door een serie aardbevingen in Midden-Italië. “De audiëntie is gewijd aan mensen die hun dierbaren, huizen en economische zekerheid hebben verloren en niet meer kunnen terugkeren naar hun woonplaats”, zegt mgr. Renato Boccardo, aartsbisschop van bisdom Spoleto-Norcia, die de groep zal begeleiden.

 In 2016 zijn wereldwijd 28 kerkelijke medewerkers vermoord. Dat heeft de missiepersdienst van het Vaticaan, Fides, dinsdag bekend gemaakt. Voor het achtste achtereenvolgende jaar vonden de meeste moorden plaats in de Amerika’s.

 De jaarlijkse Actie Kerkbalans gaat op zaterdag 21 januari van start met een poging het record klokluiden te verbreken. Daarvoor zijn in de Domkerk van Utrecht honderden kinderen uitgenodigd die onder leiding van Ernst en Bobbie (van t.v.-programma Ernst, Bobbie en de rest) allemaal een klokje laten klinken.