op mrt 19, 16 in Algemene berichten met Reacties uitgeschakeld voor Korte kerkberichten.

 Een Engelse pastor is terecht zijn baan bij een gevangenis kwijtgeraakt, omdat hij in een preek zonde en genade benoemde. Tot die conclusie kwam de Britse raad van beroep voor werknemers, de Employment Appeals Tribunal, vorige week.

 Een van de voormannen van de orthodox-christelijke geloofsgemeenschap Noorse Broeders in Nederland is begin maart gearresteerd door de opsporingsdienst FIOD. Jonathan van der L., een ex-rechercheur van de FIOD, zou acht miljoen euro hebben weggesluisd van een stichting die bestuurd wordt door Noorse Broeders, meldt NRC Handelsblad zaterdag.

 Nederlanders hebben minder vertrouwen in de kerk dan in de wetenschap, de media en de politieke partijen.  Bij een nadere analyse van de vertrouwensscore voor kerken blijkt dat kerkleden nog net voldoende vertrouwen (6,3) hebben in de kerk, terwijl buitenkerkelijken weinig vertrouwen hebben (vooral de ongebonden spirituelen en seculieren scoren laag, beiden 3,2).

 Het gaat niet om de kwantiteit, maar om de kwaliteit. Dat is de reactie van de rooms-katholieke bisschop Gerard de Korte op het rapport God in Nederland. Daaruit blijkt dat Nederland geen christelijke natie meer is. “Misschien is op den duur nog maar 10 procent van de Nederlanders christen. Maar als die 10 procent werkelijk het zout der aarde en het licht der wereld zijn, dan zal dat echt zijn doorwerking hebben op de samenleving”, aldus de kerkleider die 14 mei aantreedt als bisschop van Den Bosch, het grootste diocees van Nederland.

 Een groeiend aantal militairen heeft weinig met het christelijk geloof. Voor hen is de instapbijbel Kort & Krachtig gemaakt, meldt het Nederlands Dagblad. Op Goede Vrijdag 25 maart is de presentatie van deze krijgsmachtbijbel in vormingscentrum Beukbergen in Huis ter Heide. Het boekje bevat 150 Bijbelgedeelten in de vertaling van de Bijbel in gewone taal, vertelt hoofdkrijgsmachtpredikant Henk Ubels.

 Ondanks het strenge asielbeleid in Dene¬marken gaan vluchtelingen er massaal over van de islam tot het christendom. Tot die waarneming komt de Deense evangelicale zendings¬organisatie Indre Mission. Volgens Indre Mission hebben moslims die in Denemarken overgaan tot het christendom –anders dan in Nederland– niet meer kans op het krijgen van een verblijfsvergunning. „Desondanks zeggen mensen: Dat maakt ons niet uit, vertel ons over Jezus.”

 In de Iraakse stad Mosul heeft terreurorganisatie IS vorige week tijdens een openbare boekverbranding honderden christelijke boeken in rook laten opgaan. Dat blijkt uit een video die de terreurorganisatie op internet publiceerde.