op mrt 26, 16 in Algemene berichten met Reacties uitgeschakeld voor Korte kerkberichten.

 Bisschop Frans Wiertz van Roermond verwacht binnen enkele jaren blind te zijn. Dat meldt omroep 1Limburg vandaag. Wat dat op termijn betekent voor zijn functioneren is nog onduidelijk. Mgr. Wiertz vertelt zijn verhaal in een aflevering van het EO-programma Geloof en een Hoop Liefde, die op 5 april wordt uitgezonden.Wiertz lijdt aan maculadegeneratie, een erfelijke oogaandoening die tot totale blindheid kan leiden.

 Is Jezus een revolutionair of een pacifist? Heeft Hij oog voor het milieu of veracht Hij de aarde? Is Hij wettisch of vervuld van de genade? Dreigt Hij met het hellevuur of is Hij de goede Herder? In ”Jesus Behaving Badly” geeft Mark Strauss heldere antwoorden.

 In Denemarken is ruim een week geleden een 1000 jaar oud gouden kruis gevonden. Daaruit zou kunnen blijken dat het christendom al eerder dan tot nu toe bekend, voet aan de grond heeft gekregen in het land.

 De Rooms-Katholieke Kerk in Nederland heeft een derde van het seksueel misbruik van kinderen in het geheim financieel afgehandeld, buiten de officiële klachtprocedure om. Dat blijkt uit onderzoek van het NRC Handelsblad waarover de krant zaterdag publiceerde.

 De kerk van de toekomst moet dienstbaar en missionair zijn.” Dat zei bisschop Frans Wiertz van Roermond woensdag 23 maart tijdens de jaarlijkse chrismamis in de Sint-Christoffelkathedraal in Roermond. “Onze pastoraal kan er niet in bestaan voor een steeds kleinere groep onze sacramenten te blijven aanbieden. En dat alléén te doen. Een gelouterde kerk is een dienstbare kerk, die getuigt, overal waar ze daartoe de kans krijgt.

 De komende vijftien jaar zal een derde van alle kerkgebouwen in Nederland worden afgestoten. Dat stelt Mirjam Blott, projectleider van de Agenda Toekomst Religieus Erfgoed, deze week in het bulletin van Donatus Verzekeringen. „Ervan uitgaande dat er zo’n 6500 kerkgebouwen in Nederland staan, zullen er dus ruim 2000 een nieuwe bestemming moeten krijgen of worden afgebroken.”

 Ondanks aanvankelijke bezwaren van de kerkrentmeesters heeft een groot borstbeeld van judokampioen Anton Geesink (1934-2010) toch een nieuwe plaats gekregen voor de Jacobikerk in Utrecht.

 Paus Franciscus zal bij de rituele voetwassing vlak voor Goede Vrijdag de mis opdragen in een opvangcentrum voor vluchtelingen en voeten wassen van vluchtelingen. Dit berichtte het Italiaanse persbureau ANSA maandag.

 Een wereldwijd onderzoek laat zien dat vrouwen in het algemeen religieuzer zijn dan mannen. Met een opmerkelijke uitzondering in Israël.