op mei 7, 16 in Algemene berichten met Reacties uitgeschakeld voor Korte kerkberichten.

 Maandag 9 mei is het 50 jaar geleden dat bisschop Wilhelmus Marinus Bekkers van Den Bosch stierf aan de gevolgen van een hersentumor. In zijn geboorteplaats Sint-Oedenrode wordt uitgebreid stil gestaan bij zijn overlijden. Op zondag 8 mei vindt er om 9.30 uur in de Sint-Martinuskerk van Sint-Oedenrode een herdenkingsmis plaats. De hoofdcelebrant is Antoon Hurkmans, die deze maand afscheid neemt als bisschop van Den Bosch. In aansluiting op deze viering is er een processie naar het graf van bisschop Bekkers, waar het Sint-Jorisgilde een groet zal uitbrengen.

 In New York is de Servisch-orthodoxe St.-Savakathedraal door een grote brand in de as gelegd. De brand brak zondagavond uit, een paar uur nadat zo’n 700 bezoekers een paasviering bijwoonden. Bij de brand raakte niemand gewond. De priester van de kerk spreekt van een nachtmerrie. „Dit is een groot verlies voor de gemeenschap. De kerk had grote betekenis voor de wijk Manhattan.”

 De vrijheid van godsdienst is vooral verslechterd in de Centraal-Afrikaanse Republiek, Egypte, Irak, Nigeria, Pakistan, Syrië, Tadzjikistan en Vietnam. Maar ook de situatie in West-Europa baart zorgen. Dat schrijft de Amerikaanse Commissie voor Internationale Godsdienstvrijheid in haar maandag verschenen ”Jaarrapport 2016”. De US Commission on International Religious Freedom (USCIRF) is een onafhankelijke commissie die werkt voor het Amerikaanse Congres en de president van de VS. Het rapport omvat de periode van 1 februari 2015 tot en met 29 februari.

 Op een dag stapt wel een heel bijzondere gast de bed- en breakfast van filmmaker Thom Verheul binnen. Frieder Schulze volgt het spoor van zijn vader die als dienstplichtige voor de Luftwaffe in Noorwegen en op Schiermonnikoog  radarstations heeft geïnstalleerd en bediend. De aardige en bescheiden gepensioneerde architect uit Bautzen, in de voormalige DDR, is voor het eerst in Nederland.

 Kijk het Vaticaan IV. Een maand uit het leven van paus Franciscus en priester Antoine Bodar onthult de klassieke geheimen van Rome, met een Nederlands tintje zoals de gerestaureerde Friezenkerk tegenover de Sint Pieter.

 De overkoepelende organisatie Het Katholiek Onderwijs Vlaanderen wil moslimleerlingen meer ruimte geven om hun geloof te belijden. Begin juni wordt het voorstel voor een ‘katholieke dialoogschool’ gedaan, waar leerlingen met diverse geloofsovertuigingen welkom zullen zijn.

 Voorgangers en kerkelijke leiders in de zwaar getroffen Syrische stad Aleppo hebben christenen wereldwijd dringend verzocht om zondag speciaal voor hun stad te bidden tijdens kerkdiensten. Aleppo is in twee delen opgedeeld: islamitische milities maken de dienst uit in oostelijk Aleppo terwijl westelijk Aleppo onder de controle van het Syrische leger valt.

 Paus Franciscus heeft in Vaticaanstad de Internationale Karelsprijs 2016 in ontvangst genomen. De pontifex kreeg de Europese prijs, die vernoemd is naar Karel de Grote, voor zijn “inzet voor vrede, begrip en barmhartigheid in een Europese waardengemeenschap”.