op mei 28, 16 in Algemene berichten met Reacties uitgeschakeld voor Korte kerkberichten.

 In Keulen is de pontificale hoogmis van Sacramentsdag gecelebreerd op het Roncalliplein aan de zuidkant van de Dom. Opmerkelijk was dat een vluchtelingenboot als altaar diende. De zeven meter lange vissersboot werd door een groep vluchtelingen uit Afrika gebruikt om de Middellandse Zee over te steken. De vluchtelingen werden door de marine van Malta gered. Door de boot als altaar te gebruiken wil het aartsbisdom Keulen duidelijk maken dat “Christus zich met de vluchtelingen vereenzelvigt en met hen in een boot zit”. Het aantal mensen in Engeland dat zegt geen enkele religie aan te hangen, stijgt sneller dan het bevolkingsaantal. Dat is de uitkomst van een analyse van onderzoekers van de St Mary’s Catholic University in Twickenham, op basis van de algemene bevolkingscijfers: British Social Attitudessurvey. Het aantal mensen zonder religie is gestegen van 25 procent in 2011 tot meer dan 48 procent in 2014. Zij die aangeven tot de Anglicaanse Kerk, de Rooms-Katholieke Kerk of een kleinere christelijke kerk te behoren, vormen 43 procent van de Engelse bevolking.

 Islamitische Staat (IS) is in Irak wel militair maar niet ideologisch te vernietigen, stelt de Iraakse patriarch Louis
Raphael I Sako. „In Irak dient eerst een nieuwe generatie te worden opgevoed die weer gelooft in pluralisme en respect voor de ander.”

 Afgelopen dinsdag werd in de Katholieke Kerk voor de negende keer de Wereldgebedsdag voor de Kerk van China gehouden. Deze dag valt samen met de gedachtenis van Onze Lieve Vrouw Hulp der Christenen. Deze titel draagt Maria in het Chinese bedevaartsoord Sheshan.

 Paus Franciscus heeft sjeik Ahmad Muhammad al-Tayyib, grootimam van de al-Hazar-moskee van Cairo, in audiëntie ontvangen. De Egyptische moslimgeleerde wordt door veel soennieten beschouwd als de hoogste doctrinaire en rechterlijke autoriteit van de moslimgemeenschap. De ontmoeting tussen de twee duurde ongeveer een half uur.

 Kardinaal Christoph Schönborn, aartsbisschop van Wenen, heeft de winnaar van de Oostenrijkse presidentsverkiezingen opgeroepen het sterk gepolariseerde land te verenigen. Deze week werd duidelijk dat de linkse Alexander Van der Bellen de rechtse populist Norbert Hofer in een nek-aan-nekrace had verslagen.

 Een herdenkingsdienst in een Hamburgse kerk voor een omgekomen lid van de terreurorganisatie Islamitische Staat, afgelopen vrijdagavond, zorgt in Duitsland voor veel ophef en discussie.

 Ze zijn wanhopig, de Syrisch-orthodoxe aarts¬bisschop van Mosul en de priester uit Homs. Syrische en Iraakse christenen die op de vlucht zijn voor het geweld zijn volgens de twee ook in Noord-Irak, Turkije en Libanon vogelvrij. „Europa gebruikt veel mooie woorden, maar er verandert niets.”