op jul 2, 16 in Algemene berichten met Reacties uitgeschakeld voor Korte kerkberichten.

 Twee jongetjes van 7 en 8 jaar hebben afgelopen  woensdagavond huisgehouden op een begraafplaats in het Brabantse Liessel. De kinderen werden betrapt door een fietser, die verdachte geluiden op het kerkhof hoorde. Op het kerkhof zagen agenten dat er veel vernielingen waren aangericht. Bij tientallen graven bleken bloempotten, beeldjes en kaarsen vernield. De pastorie van de Sint-Willibrorduskerk brengt de schade donderdag in kaart en doet vervolgens aangifte.

 De Italiaanse acteur Bud Spencer, die afgelopen week overleed, was “volledig katholiek”. “Ik geloof in God, het is dat wat me redt.” De in Napels geboren Bud Spencer – echte naam Carlo Pedersoli – overleed op 86-jarige leeftijd. Spencer is bekend van zijn optredens in vele spaghettiwesterns en actiefilms waarin hij vaak een duo vormde met landgenoot en collega-acteur Terence Hill.

 Zo’n negenhonderd Nederlandse jongeren – onder wie ook tientallen Limburgse jongeren – doen dit jaar mee aan de Wereldjongerendagen in Krakau (Polen). Van 25 juli tot 1 augustus trekken miljoenen jongeren er uit de hele wereld naar toe om samen het katholieke geloof te vieren. Paus Franciscus is ook bij dit grootste jongerenevenement ter wereld aanwezig.

 Het noodweer van de afgelopen dagen heeft diverse kerken getroffen. Op verschillende plaatsen deden zich lekkages voor of liepen kerkgebouwen waterschade op. Ook hebben sommige kerken last van omgevallen bomen en ondergelopen gebieden rond de kerk.

  Slachtoffers van seksueel misbruik zouden niet langer gebonden moeten zijn aan de geheimhoudingsplicht die ze soms overeengekomen zijn. Dat adviseert de voormalige Commissie Deetman “met klem” aan de Nederlandse bisschoppen en de oversten van religieuze orden en congregaties.

 Niet alleen de daders, ook de slachtoffers van kerkelijk misbruik zijn overwegend mannelijk. Een nieuwe studie toont aan dat het aandeel van mannelijke misbruikslachtoffers in de katholieke Kerk zelfs beduidend hoger is dan in andere instellingen. Bij de onderzochte misbruikgevallen zijn vier op vijf mannelijk (78,6 procent). Bij andere instellingen was niet eens elk tweede slachtoffer mannelijk (45 procent), zoals uit het onderzoek naar voren komt.

 Maarten Luther was kerkhervormer. Maar eigenlijk bleef hij levenslang ook monnik: een mens op zoek naar God. En nee, die 95 stellingen sloeg hij op 31 oktober 1517 niet zelf aan de deur van de slotkapel in Wittenberg.

 Hoewel de Europese Unie (EU) belooft wereldwijd aandacht te vragen voor de vrijheid van godsdienst, komt daar in de praktijk te weinig van terecht. Vooral bij de buitenlanddienst van de EU is sprake van een kennistekort.