op jul 9, 16 in Algemene berichten met Reacties uitgeschakeld voor Korte kerkberichten.

 Gescheiden en burgerlijk hertrouwde katholieken mogen niet ter communie tenzij zij “zich onthouden van seksuele intimiteiten”. Dat zegt aartsbisschop Charles J. Chaput van Philadelphia in de diocesane richtlijnen voor de implementatie van de pauselijke exhortatie Amoris Laetitia. Ook wanneer mensen ongeoorloofd een ‘tweede huwelijk’ zijn aangegaan kunnen zij de sacramenten ontvangen mits zij zich houden aan de Leer van de Kerk en zich onthouden van seksuele intimiteiten. Priesters moeten er daarbij voor waken dat zij niet de indruk wekken dat zij instemmen met gedrag dat door de Kerk wordt afgewezen, aldus de richtlijnen.

 De regering van Wit-Rusland heeft een Poolse priester uitgezet die al meer dan 25 jaar in het land verbleef. De overheid wilde geen verklaring geven voor de beslissing. Het is opvallend dat de Poolse priester nu is uitgezet, omdat hij al 25 jaar in Wit-Rusland woonde en werkte. Hij was pastoor in de stad Lida in het westen van het land.

 Emeritus-paus Benedictus XVI is “revolutionair”. Dat heeft paus Franciscus gezegd. Ook zei hij strijd met de interne oppositie in de Kerk af te wijzen. Zijn ambtsneerlegging legde alle problemen van de Kerk bloot”, aldus de paus in een interview met de Argentijnse krant La Nacion. Op de vraag hoe het met de gezondheid van zijn voorganger gaat, antwoordde de paus: “Hij heeft problemen met bewegen, maar zijn hoofd en zijn denken zijn absoluut intact.”

 De benoeming van mgr. Antoon Hurkmans tot rector van de Friezenkerk in Rome is definitief. Hij wordt op of rond het hoogfeest van Sint-Willibrord (7 november) geïnstalleerd. Dat heeft het bisdom Den Bosch bevestigd tegenover Katholiek Nieuwsblad. De bekende, uit Den Bosch afkomstige priester Antoine Bodar maakte vandaag tijdens een H. Mis melding van de aanstaande installatie.

 Tijdens dit Heilig Jaar van de Barmhartigheid vindt er ook een speciale reis naar Rome plaats voor leden van Limburgse schutterijen. In dezelfde week in november, waarin ook de bedevaart van het bisdom Roermond plaatsvindt, gaan ook de schutters naar Rome. In de eeuwige stad volgen ze deels hetzelfde en deels ieder een eigen programma. Op dinsdag 15 november zullen de schutters zich in vol ornaat presenteren aan paus Franciscus.

 Paus Franciscus ontmoette de ouders van Beau Solomon. De Amerikaanse jongen werd maandag dood in de rivier de Tiber gevonden. Beau Solomon (19) was afgelopen donderdag vanuit de VS in Rome aangekomen. Hij zou er tijdens de zomer een cursus volgen aan de universiteit. Diezelfde avond ging hij met een aantal medestudenten op stap in de Romeinse wijk Trastevere. Toen de andere studenten hem ’s nachts niet meer konden vinden, gingen ze ervan uit dat hij zelf terug was gegaan.