op jul 16, 16 in Algemene berichten met Reacties uitgeschakeld voor Korte kerkberichten.

 Priester Jacques Clemens viert  zijn 107e verjaardag. De in het Waalse Nalinnes werkzame pastoor werd op 11 juli 1909 in Den Haag geboren. Omdat hij altijd aan zijn Nederlandse nationaliteit heeft vastgehouden, is Clemens niet langer enkel de oudst levende man in België, wat hij in 2015 werd. Sinds 21 maart van dit jaar is hij ook de oudste Nederlandse man, en verder is Clemens de oudste man in de Benelux. Jacques Clemens viert dit jaar bovendien zijn tachtigjarig priesterjubileum. Hij werd in 1936 priester gewijd en in 1958 benoemd tot pastoor van Nalinnes-Bultia, dat in het bisdom Doornik ligt

 Als de kerk dicht gaat, verdwijnt de parochie niet. Soms is er minder goed nieuws te melden, omdat bijvoorbeeld een kerk gesloten wordt. Dat gebeurde dit weekeinde in Offenbeek. Bisschop Frans Wiertz van Roermond droeg daar voor het laatst de eucharistie op in de Fatimakerk. Na de mis werd het Allerheiligste in een bidtocht naar Reuver gebracht, waar de parochie een nieuw onderdak vindt.

 Volgens het Vaticaan is kardinaal Robert Sarahs recente toespraak over liturgie “verkeerd geïnterpreteerd”. In een toespraak voor het Sacra Liturgia-congres in Londen deed Sarah, prefect van de Congregatie voor de Goddelijke Eredienst, priesters het voorstel om met ingang van de advent waar mogelijk de heilige Mis ad orientem, met het gezicht naar het oosten, te vieren. Hij vroeg bisschoppen ook hun priesters aan te moedigen dit te doen.

 De Nederlandse bisschoppen hebben met “afschuw kennisgenomen” van de aanslag van donderdagavond in het Franse Nice waarbij tenminste 84 doden vielen. De bisschoppen “bidden voor de doden en gewonden bij deze aanslag, voor hun familie en vrienden.”

 De negentigjarige Justo Gallego Martinez bouwt al 53 jaar eigenhandig een ‘kathedraal’ in de Spaanse gemeente Mejorada del Campo, nabij Madrid. Gallego lost met de bouw van de ‘kathedraal’, die in 1963 begon, zijn belofte aan God in die hij in 1961 deed.

 Dat Jeroen Lenaers de EU christelijker wil maken, is mooi. Maar waarom werkte het CDA dan mee aan “een Europese superstaat, waarin het katholicisme totaal niet meespeelt”? Met alle respect: wat een prietpraat-verhaal van Jeroen Lenaers in KN 26 over onder andere Brexit. Ik kan het wel een beetje plaatsen als je beseft dat Lenaers lid is van de CDA-delegatie in het Europees Parlement.