Korte kerkberichten

op jan 23, 16 in Algemene berichten met Reacties uitgeschakeld voor Korte kerkberichten

 62 rijken bezitten gezamenlijk evenveel als de armste helft van de wereldbevolking, 3,6 miljard mensen. Vijf jaar geleden bezaten nog 388 mensen evenveel als de armste helft. Dat staat in een rapport van Oxfam Novib, een non-gouvernementele organisatie voor ontwikkelingssamenwerking.

 Koningin Máxima brengt op 17 februari een bezoek aan SchuldHulpMaatje Nederland in Leiden, een project waar diverse Leidse kerken bij betrokken zijn.

 Wereldwijd moeten drie op de vier predikanten een bijbaan zoeken om in economisch opzicht het hoofd boven water te kunnen houden. Nederlandse predikanten verkeren wat dat betreft in een luxe positie.

 Paus Franciscus heeft  de zwaar beveiligde Grote Synagoge van Rome (Tempio Maggiore di Roma) bezocht. In zijn toespraak tot de aanwezigen zei hij dat het verbond van God met het Joodse volk onherroepelijk is. Ook veroordeelde de bisschop van Rome elke vorm van antisemitisme.

 Nog even, en dan verrijst Jezus ieder jaar overal op dezelfde tijd. Straks is het hoogtepunt van de christelijke kalender niet meer afhankelijk van scheeflopende agenda’s, want alle christenen vieren Pasen dan op één vaste dag. Althans: als de vertegenwoordigers van ’s werelds grootste kerken eruit komen.

 Onderzoek: 0 % IJslandse jongeren gelooft in Gods schepping. De IJslanders zeggen in rap tempo het geloof vaarwel. Uit onderzoek blijkt dat geen enkele jongere onder de 25 jaar gelooft dat God de wereld heeft geschapen, meldt Welingelichte Kringen.

 Volgens de Russische leider van de orthodoxe kerk, Patriarch Kirill, valt de opkomst en steeds groter wordende aanhang van IS te verklaren. Hij beweert dat het allemaal te maken heeft met de westerse tolerantie op het gebied van homoseksualiteit.

 De leider van de Oostenrijks-Joodse gemeenschap, Oskar Deutsch, stelt dat de Syrische en Afghaanse vluchtelingen generaties lang geïndoctrineerd zijn met Jodenhaat. Daarnaast zit hem ook niet lekker dat er mogelijk IS-strijders tussen de vluchtelingen zitten.

 Het homohuwelijk blijft een lastig onderwerp in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Een trouwerij van een heterokoppel is in deze kerk (twee miljoen leden) niet gelijk aan dat van een homostel.

 Gelukkig zijn is een plicht, tegenwoordig. En dat zie je in de boekhandel: de stroom geluksboeken is niet te overzien. Wie de tips van al deze experts volgt, móet wel gelukkig zijn. Al schijnt dat toch niet altijd te lukken: de stapel boeken over depressies in de boekhandel is haast even hoog