op jul 30, 16 in Algemene berichten met Reacties uitgeschakeld voor Korte kerkberichten.

 Ivanka Trump (34), dochter van Donald Trump, heeft vorige week in haar toespraak op de Republikeinse conventie in Cleveland over vrouwen en moeders gesproken in lijn met paus Franciscus, volgens de redactie van de Amerikaanse katholieke nieuwssite CNA. Ivanka Trump zei in haar toespraak op de Republikeinse conventie dat beleid waarbij vrouwen met kinderen gedijen “geen nieuwigheid, maar de norm” moet zijn. Volgens Ivanka hebben onderzoekers aangetoond dat geslacht niet langer de grootste bepalende factor is voor de salarisverschillen. “Het moederschap is dat”, zei Ivanka.

 Op het EK ontbrak de kleur oranje jammerlijk. Tijdens de Wereldjongerendagen gaat dat heel anders zijn: de Nederlandse pelgrims zullen herkenbaar zijn aan hun speciale oranje WJD-hoeden.

 De islam is “fundamenteel een regeringssysteem”. Dat zegt kardinaal Raymond Burke, de patroon van de Soevereine Militaire Orde van Malta. Als zij (moslims) de meerderheid in een land worden, hebben ze de plicht de hele bevolking aan de sharia te onderwerpen”, aldus de kardinaal in gesprek met Religion News Service. Aanleiding was zijn nieuwe boek Hope for the World. To Unite All Things in Christ.

 Paus Franciscus heeft afgelopen woensdag voet op Poolse bodem gezet, waar hij tot en met zondag zal zijn in het kader van de WJD. In de persconferentie onderweg noemde hij de vermoorde Jacques Hamel een “heilige priester” en zei hij dat de wereld in oorlog is, maar dat het geen oorlog tussen godsdiensten is.

 De Franse kerk waar IS-sympathisanten afgelopen dinsdag een priester vermoordden, zou op een ‘hitlist’ hebben gestaan van een vorig jaar opgepakte terreurverdachte.De kerk in Saint-Etienne-du Rouvray was volgens The Sun een van de katholieke kerken op een lijst die een 24-jarige man van Algerijnse afkomst bij zich had toen hij in april 2015 werd opgepakt. De man werd ervan verdacht een bloedbad te hebben willen aanrichten in twee kerken in een voorstad van Parijs.

 De Zwitserse theoloog Hans Küng (83) is, ondanks zijn kritische houding, niet van plan de Rooms-Katholieke Kerk te verlaten. Dat blijkt uit zijn nieuwste boek ”Is de kerk nog te redden?” Küng wordt wel „de trouwste dissident” van de Rooms-Katholieke Kerk genoemd. Vanwege zijn nimmer aflatende en scherpe kritiek op het machts- en bestuursapparaat van de Rooms-Katholieke Kerk, is hem in 1979 de kerkelijke leerbevoegdheid ontnomen. Zijn kritiek is echter niet verstomd.

 De rooms-katholieke parochie Christus Koning in Veldhoven (Noord-Brabant) heeft aangekondigd dit jaar vijf van haar zes kerkgebouwen te gaan sluiten. De kosten voor de gebouwen zijn te hoog geworden.