Korte kerkberichten

op aug 6, 16 in Algemene berichten met Reacties uitgeschakeld voor Korte kerkberichten

*Mgr. Wiertz bracht maandag een werkbezoek in Montfort aan één van de 400 Limburgse boerenbedrijven, die schade hebben door het noodweer van juli waardoor ook de Meijelse kerk getroffen is. ‘Dit melkveebedrijf is persoonlijk zwaar getroffen – de helft minder voeroogst- maar vindt toch weer moed om door te gaan’ stelde hij vast. Boer Kurstjens liet weten blij te zijn met deze vorm van steun: ‘Fijn, dat een bisschop moreel meeleeft met de sector’. Ook de voorzitter van de LLTB sprak openlijk zijn waardering hierover uit.

*Paus Franciscus had bij de audiëntie op woensdag – terug in Rome, vanuit Polen- een boodschap voor het begin van de Olympische Spelen. ‘In een wereld die dorst naar vrede, tolerantie en verzoening, hoop ik dat de geest van de Spelen iedereen mag inspireren –deelnemers en kijkers- tot ‘de goede strijd’: een samenleving waarin de solidariteit heerst, gebaseerd op de erkenning van alle leden van één enige eigen menselijke familie; veel kostbaarder nog dan een medaille’.

*Donderdag bracht de paus een privébezoek aan Assisi, de stad van de H. Franciscus van wie hij de naam koos en het voorbeeld volgt. Hij ontmoette daar ook de imam van het naburige Perugia, die vanwege de moord op de Franse pater Jacques Hamel uit verbondenheid zondag naar een Mis was gegaan. Ook de H. Franciscus had in zijn leven dergelijke ontmoetingen, met moslims.

*Een goedgevulde week na de Wereldjongerendagen dus voor de paus, die zondag bij de slotviering daarvan in Krakau vertelde dat deze in 2019 in Panama zijn; op de grens van Zuid-Amerika, waar hijzelf vandaag komt, en Noord-Amerika met binnenkort verkiezingen in de VS, met ook voor katholieke bevolkingsgroepen daar een verantwoordelijke stemkeuze met gevolgen voor de hele wereldpolitiek. Het inwonertal van de hoofdstad van Panama – ruim een miljoen – kan trouwens dan zo maar eens verdubbelen bij het bezoek over 3 jaar van de jongeren, gekeken naar het aantal aanwezig nu in Polen. 85% van de Panamezen is katholiek, net als hun huidige president en zijn vrouw.

*Aansluitend bij de Boodschap van Barmhartigheid, worden aan het einde van augustus nieuwgemaakte prentjes van Moeder Teresa naar alle Limburgse parochies gestuurd door bisschop Wiertz, voor haar heiligverklaring op 4 september die dan plaatsvindt op initiatief van paus Franciscus, vanwege het stichten van de ‘Missionarissen van de Naastenliefde’ in onze eigen tijd; in 1997, het jaar van het overlijden ook van prinses Diana, die elkaar ook bewust ontmoet hebben, stierf zij werkend voor de allerbehoeftigsten in onze wereld.