op aug 13, 16 in Algemene berichten met Reacties uitgeschakeld voor Korte kerkberichten.

 Het priesterschap is een ‘eeuwigdurend’ merkteken”, liet hij weten. De ruim 40 jaar in Nederweert wonende aalmoezenier kapucijn Rogier ’t Hoen en zijn huisgenote Miep heeft zijn 60-jarig priesterjubileum gevierd. Niet tijdens een H. Mis, niet tijdens het Lof, niet in een processie, maar in een openbare Boeteviering. “Zeg maar een soort van gezellig treffen, in de openlucht. ‘Boete’ dus”, lacht Rogier (87). Samen met hem organiseert Miep, al vele jaren zijn trouwe metgezel, de boeteviering. Het refereert niet alleen aan carnaval maar ook aan de kerstvieringen die Rogier ’t Hoen een aantal jaren leidde op het horecaplein in Nederweert. Openluchtvieringen waarin niet alleen het leven gevierd werd, maar waarin hij de aanwezigen ook overwegingen meegaf voor contemplatie, op de typische manier zoals men dat van deze aalmoezenier kent.

 Frankrijk zorgt een tweet voor onrust onder katholieken.  Clément Borioli, een “katholiek en burger van Lourdes” meldt dat de traditionele processie voor het hoogfeest van Maria Hemelvaart (15 augustus) op last van de autoriteiten om “veiligheidsredenen” niet wordt gehouden.

 Ondanks de felle strijd in de Syrische stad Aleppo, willen de Zusters Karmelietessen hun klooster daar niet verlaten. “We laten de mensen hier niet lijdend achter.” Het klooster van de Ongeschoeide Karmelietessen bevindt zich een gedeelte van Aleppo dat voortdurend wordt aangevallen. Zuster Anne-Françoise vertelt aan hulporganisatie Kerk in Nood dat “als het Syrische leger probeert te voorkomen dat de oppositie en andere groepen de stad binnenkomen, de bommen en beschietingen echt dichtbij ons komen”.
 Een evangelische kerk uit het Zweedse Uppsala wil drones gaan inzetten om bijbels te verspreiden in IS-gebied. Dit doen zij om “de hoop en liefde van het woord van God door te geven in een gebied waar de bezolking zit opgesloten, en waar mensenrechten worden geschonden”, aldus Christian Åkerhielm, een woordvoerder van de kerk.

 Een kleine pen in de hand van de Heer” die haar werk “stilletjes en altijd met grote liefde” deed. Dat schrijft het Vaticaan over Moeder Teresa bij de presentatie van een nieuwe postzegel ter ere van haar naderende heiligverklaring.

 Dankzij de hervorming van het kerkelijk huwelijksrecht door paus Franciscus hebben een Mexicaanse man en vrouw na 46 jaar samenwonen eindelijk elkaar het sacrament van het huwelijk kunnen toedienen. De 75-jarige Pablo Ibarra en de 65-jarige Francisca Santiago uit het dorp Santa Ana in de Mexicaanse staat Oaxaca kennen elkaar al sinds 1967. In 1970 trouwden ze voor de wet. Een kerkelijke huwelijkssluiting zat er niet in omdat Ibarra al eerder voor de kerk gehuwd was geweest. Vorig jaar vaardigde paus Franciscus  nieuwe wetten uit, waarmee hij plaatselijke bisschoppen een ruimere volmacht gaf om op te treden als rechter in huwelijksprocessen.