op aug 20, 16 in Algemene berichten met Reacties uitgeschakeld voor Korte kerkberichten.

 Al dan niet met een religieus doel. Menigeen trekt de wandelschoenen aan en begint aan de lange tocht naar het Spaanse Santiago de Compostela. Maar het kan ook gewoon in Nederland. Met de wandelgids van het Pelgrimspad in de hand. Op pelgrimage gaan is een religieuze traditie die al heel oude papieren heeft. De schrijvers van de wandelgids scharen ook de jaarlijkse tocht die de Joden in het Oude Testament naar Jeruzalem maakten onder dit begrip. En noemen de grote middeleeuwse bedevaarten naar Israël, Rome en Santiago.

 Na Lourdes is Fatima een van de belangrijkste bedevaartplaatsen in Zuid-Europa. Sinds Maria er in 1917 zes keer is verschenen aan de herderskinderen Lucia, Francesco en Jacinta trekken jaarlijks anderhalf miljoen pelgrims naar het bedevaartsoord in Portugal, om daar op de dertiende dag van iedere maand (tussen mei en oktober) de verschijningen te gedenken.

 Een door de Tjechische bisschoppenconferentie uitgegeven weekblad heeft een column van kardinaal Dominik Duka van Praag geweigerd af te drukken. De redactie van Katolicky tydenik weigerde diens column naar aanleiding van de moord op de Franse priester Jacques Hamel. Daarin maande de kardinaal tot meer behoedzaamheid tegenover moslims.

 In de vakantieperiode organiseert de aalmoezenier van het Vaticaan dagjes uit voor de daklozen in Rome. En paus Franciscus betaalt voor de pizza. In de maand augustus zijn de Italianen traditioneel met vakantie. Ook veel vrijwilligers die in de daklozenopvang werken, waardoor de zorg voor dak- en thuislozen deze maand op een wat lager pitje staat dan normaal.
 101-jarige Belgische geeft vluchtelingen onderdak. Twee appartementen tegelijk, dat kan ik voor mijn geweten niet goedpraten”, vindt de 101-jarige May. Sinds kort woont ze in een rusthuis. In haar oude appartement tegenover het rusthuis wonen Syrische vluchtelingen.

 Voetballer en ex-alcoholist Cicinho zag Jezus. De Braziliaanse voetballer Cicinho heeft in een interview met ESPN verteld over een drankprobleem dat hem jaren in de greep hield. De 36-jarige ex-alcoholist, die op dit moment zonder werkgever zit, speelde in het verleden voor grote clubs als Real Madrid en AS Roma.

 De ideale gezinsgrootte is voor Europese vrouwen is minstens twee kinderen. In werkelijkheid krijgen ze er echter minder. Dat blijkt uit een Pew-onderzoek. Op de vraag naar de ideale gezinsgrootte antwoordde 57% dat twee kinderen ideaal is. 30% koos een groter aantal. Opvallend is dat slechts 10% één kind genoeg vindt, 3% ziet het leven zonder kinderen als ideaal.