op jan 21, 17 in Algemene berichten met Reacties uitgeschakeld voor Korte kerkberichten.

 De verzekeraar gaat de schade aan de ledverlichting van de kerktoren, geschat op 67.000 euro, niet uitbetalen. Daar komt nog eens bij dat als de verlichting weer gaat branden, aanvullende maatregelen moeten worden genomen (kosten minimaal 10.000 euro) om de kans op bliksemschade in de toekomst te verkleinen. Onderzocht wordt nu of bezwaar kan worden gemaakt tegen de afwijzing van de verzekeraar, laten gemeente en kerkbestuur weten.

 Leden van de zelfverklaarde Islamitische Staat (IS) hebben ten minste 100 gebedshuizen verwoest of beschadigd in de Nineve-vlakte. Volgens Mariwan Naqshbandi, de woordvoerder van het ministerie van Religieuze Zaken van de Autonome Regio van Iraaks Koerdistan, hebben strijders van Islamitische Staat (IS) minstens honderd gebedsplaatsen vernield in Mosul en de Ninevevallei in Irak, een regio die historisch de thuisbasis is van een van de oudste christelijke gemeenschappen ter wereld.

 De Franse priester Jacques Hamel overleefde in 1954 een aanslag waarbij alle andere omstanders wel omkwamen. Hamel werd in juli 2016 op brute wijze vermoord door jihadisten van Islamitische Staat. De aanslag vond in 1954 plaats tijdens de Algerijnse onafhankelijkheidsoorlog, die van 1954 tot 1962 woedde. Hamel, destijds 23 jaar oud, was seminarist maar werd als dienstplichtige uitgezonden naar het Noord-Afrikaanse land. Algerije was destijds een kolonie van Frankrijk.

 De kabinetten Rutte-1 en -2 zijn kortzichtig te werk gegaan met de verhoging van de AOW-leeftijd. Wat de SP betreft, gaat die waar nodig weer terug naar 65. Het is voor mensen met zware beroepen vaak al niet mogelijk om gezond de leeftijd van 65 te halen, laat staan dat ze nog langer door kunnen werken tot 67. Dat schreven SP-Tweede Kamerleden Agnes Kant en Paul Ulenbelt in 2009.

 De Tilburgse zalige Petrus Donders heeft op zijn 130e sterfdag zijn eigen glossy gekregen. De Peerke werd vandaag gepresenteerd aan bisschop Gerard de Korte van Den Bosch en Commissaris van de Koning in Noord-Brabant Wim van de Donk.

 Een rechtbank in de Indiase deelstaat Chhattisgarh heeft een katholieke priester, een religieuze en een werknemer vrijgesproken van de verkrachting van een negenjarige. Volgens de rechter zijn de drie vals beschuldigd, meldt AsiaNews.

 Elf Duitse priesters op rust roepen in een open brief op tot de afschaffing van het verplichte priestercelibaat en waarschuwen voor de eenzaamheid en het isolement dat door het celibataire priesterschap wordt opgelegd. Wij willen met onze open brief meer dan het priestercelibaat, dat slechts in de laatste paragraaf aan bod komt, in vraag stellen. Wij voelden ons geroepen tot het priesterschap, niet tot het celibaat.