op feb 4, 17 in Algemene berichten met Reacties uitgeschakeld voor Korte kerkberichten.

 De Italiaanse bisschoppen, de Italiaanse regering en de gemeenschap van Sant’Egidio hebben opnieuw een overeenkomst gesloten tot het openen van zogeheten ‘humanitaire corridors’. Langs deze weg zullen de komende maanden enkele honderden vluchtelingen uit Eritrea, Soedan en Somalië Italië kunnen bereiken. Dat heeft de Italiaanse bisschoppenconferentie bekend gemaakt.

 De Wereldjongerendagen (WJD) 2019 vinden plaats van 22 tot 27 januari. Dit maakte de organisatie van het jongerenevenement bekend. De bijeenkomst vindt plaats in Panama Stad tijdens de lokale zomerperiode. De datum kan vanwege de schoolroosters ingewikkeld zijn voor deelnemers uit Europa en Noord-Amerika. Tijdens een persbijeenkomst op 20 januari in Panama legde de aartsbisschop van Panama Stad, Mgr. José Domingo Ulloa, echter uit dat het weer doorslaggevend moest zijn bij de keuze voor de datum.

 De Amerikaanse president Donald Trump heeft een decreet getekend waarmee een einde wordt gemaakt aan overheidssubsidies voor onder meer de internationale tak van abortusaanbieder Planned Parenthood. Trump herstelde het zogeheten Mexico City-beleid van president Reagan, dat inhoudt dat er geen belastinggeld gaat naar organisaties die daarmee in het buitenland abortussen promoten.

 Als Downkinderen verdwijnen, moeten we dat maar accepteren, vindt minister Schippers van Volksgezondheid. De invoering van standaard prenataal onderzoek naar Downsyndroom binnen de gezondheidszorg heeft in sommige landen geleid tot het (bijna) verdwijnen van mensen met deze genetische variatie. In IJsland is – gedurende enige jaren – 100% van de baby’s gediagnosticeerd met Downsyndroom geaborteerd, in Denemarken is dit 98%.

 Zieken en gehandicapten hebben een eigen zending in het leven. Zij herinneren ons eraan dat iedere mens z’n eigen onvervreemdbare waardigheid heeft en nooit simpelweg een voorwerp wordt. Dit onderstreept paus Franciscus in zijn boodschap voor de 25e Wereldziekendag die op zaterdag 11 februari wordt gehouden.

 In het van IS bevrijde Iraakse stadje Teleskuf is maandag het eerste gevluchte christelijke gezin teruggekeerd, meldt AsiaNews. Teleskuf is een van de plaatsen in de Vlakte van Nineve die in de loop van 2016 werden bevrijd. Behalve Teleskuf werd onder meer ook de van oudsher christelijke stad Qaraqosh bevrijd.