op feb 10, 17 in Algemene berichten met Reacties uitgeschakeld voor Korte kerkberichten.

 Het ontslag van een huisarts in Noorwegen die weigerde spiraaltjes te plaatsen, getuigt van willekeur en moet ongedaan worden gemaakt. Als een meerderheid het ergens mee eens is, wordt dat vaak weerspiegeld in de wet. Het is dus meestal een minderheid die ergens een moreel bezwaar tegen heeft en zichzelf als ‘bezwaarmaker’ gelabeld ziet. En de bezwaarmaker zijn, is niet iets waar regeringen altijd vriendelijk naar gekeken hebben.

 Italië is in de ban van een nieuw schandaal in de katholieke kerk. Een priester in het Noord-Italiaanse Padua heeft zich niet bepaald vroom gedragen. Andrea Contin organiseerde namelijk orgiën in het huis van God en daar bleef het niet bij. De Italiaanse politie en het gerecht snuffelen sinds december in het verleden van priester Contin. De ene ontdekking, overtreft vaak nog de vorige uitspatting die ze in het leven van de extravagante priester ontdekken.

 De Filipijnse president Duterte heeft laatdunkend gereageerd op een oproep van de Rooms-Katholieke Kerk in dat land om het dodelijke geweld in het land te beëindigen. Volgens Duterte heeft de kerk met de oproep ‘alle realiteitszin verloren’. Katholieke bisschoppen zeiden zaterdag via een open brief dat de gewelddadige drugsoorlog veel onnodig bloedvergieten veroorzaakt. In de brief riep de kerk op om ‘het geweld te staken omdat dat niet de oplossing is in de strijd tegen drugs’.

 De Raad van Kerken organiseert op 14 februari aanstaande een verkiezingsdebat over normen en waarden in de politiek. Vertegenwoordigers van onder meer VVD, PvdA, CDA, Groen Links en SGP debatteren mee.

 Grote aantallen Australische religieuzen en 7% van de diocesane priesters zouden tussen 1950 en 2009 betrokken geweest zijn bij seksueel misbruik van minderjarigen. Dat blijkt uit een voorlopig rapport van de nationale onderzoekscommissie. Vooral de Barmhartige Broeders van St.-Johannes de Deo zouden zich op grote schaal schuldig hebben gemaakt aan seksueel misbruik: ruim 40% van de leden heeft zich aan kinderen vergrepen. Pakweg een op de vijf maristen, salesianen en christelijke broeders is beschuldigd.

 De Italiaanse politie heeft zaterdag in Rome honderden posters verwijderd met ernstige kritiek op paus Franciscus. Een antiterreureenheid heeft onderzoek ingesteld naar de herkomst, meldt kath.net.

 220 artsen spreken zich in een advertentie in NRC Handelsblad uit tegen euthanasie bij dementerende ouderen. Zij willen door de actie “een dam opwerpen tegen euthanasie bij patiënten die hun wilsverklaring niet meer kunnen bevestigen”.