op feb 24, 17 in Algemene berichten met Reacties uitgeschakeld voor Korte kerkberichten.

 Drie maanden geleden nam Tonnie van Steen op 99-jarige leeftijd afscheid van ‘zijn’ kerk in Heusden. Afgelopen zondagochtend was hij eventjes terug om zijn honderdste verjaardag te vieren. Het werd een bijzonder verjaardagsfeestje met bijna 400 gasten, muziek en ‘pastoor’ Tonnie die weer even de leiding nam. Tonnie van Steen komt rond halftien in de ochtend bij de kerk aan waar hij drie maanden geleden afscheid nam. ”Zo, wat is de bedoeling”, vraagt de voormalige pastoor die graag de touwtje in handen heeft. Hij weet dat zijn verjaardag vandaag gevierd wordt in de kerk maar verder is alles een verrassing.

 Ralf Schwillens stopt als pastoor van de parochies van Neer, Roggel en Heibloem. Hij wordt door het bisdom overgeplaatst naar de clusterparochie van Stein en de omliggende dorpen.

 Paus Franciscus heeft de Sint Franciscuskerk te Bolsward verheven tot Basilica Minor. Daarmee onderstreept de paus de bijzondere architectuur van het gebouw, de betekenis die het heeft vanwege de bedevaart van Maria van Sevenwouden en de devotie voor de Zalige Titus Brandsma. Ook spreekt de paus zijn waardering uit voor het kerkelijk leven in en rond deze kerk.

 Kardinaal Coccopalmerio schrijft dat de Kerk hertrouwd gescheidenen die niet als broer en zus samenleven “zou kunnen toelaten tot de biecht en de Eucharistie, als ze het verlangen voelen om die situatie te veranderen, maar hun wens niet kunnen uitvoeren”.

 Zwangere pro-lifers in Chili hebben een nieuwe manier gevonden om hun nog ongeboren kinderen een ‘stem’ te geven. Met behulp van een microfoon op hun buik en een megafoon laten de moeders de harttonen van hun kindjes horen, meldt kath.net.

 Een delegatie van de Nederlandse Bisschoppenconferentie bezocht op maandag 20 februari het Europees Parlement in Brussel. De bisschoppen spraken met onder anderen de heer Wim van de Camp, fractielid van de Europese Volkspartij (EVP) voor het CDA en zijn team.

 Voetbal is, zoals andere sporten, een beeld van het leven en van de maatschappij. Het kan een middel zijn om waarden over te dragen en te vormen.” Dit zei paus Franciscus donderdag tegen de spelers van de Spaanse voetbalclub Villarreal.