op jul 15, 17 in Algemene berichten met Reacties uitgeschakeld voor Korte kerkberichten.

 Glutenvrij brood is bij het Avondmaal in de katholieke kerk niet toegestaan. Daaraan herinnerde het Vaticaan in een brief die zaterdag aan alle bisschoppen is gestuurd. Hosties die geen gluten bevatten, zijn voor de kerk ,,ongeldige materie”, zo werd zondag bekend. Hosties moeten worden gemaakt van ongedesemd brood en uit zuiver tarwemeel bestaan. Voor mensen met coeliakie, een stofwisselingsziekte veroorzaakt door een glutenintolerantie, mag een uitzondering gemaakt worden. Deze kerkgangers mogen een hostie eten met minder gluten. Geheel glutenvrij is echter niet toegestaan. De hostie mag geen andere ingrediënten dan tarwe bevatten.

 Hoewel ik zeer erkentelijk ben voor de inspanningen om het kerkelijk erfgoed te promoten, vind ik het heel griezelig om een kerk een museum te noemen.” Dat zei bisschop Frans Wiertz van Roermond bij de opening van het ‘Grootste Museum van Nederland’ in Maastricht. “Bij de Russische Revolutie werden honderd jaar geleden kerken ook tot musea gereduceerd. Maar dat zijn ze niet. De kerk is de plaats waar God woont,” aldus de bisschop.

 Paus benoemt opnieuw vrouw in topfunctie. De Italiaanse Flaminia Giovanelli, leek en gewezen ondersecretaris van de Pauselijke Raad Rechtvaardigheid en Vrede, is door paus Franciscus benoemd tot ondersecretaris – het nummer drie – van het belangrijke Dicasterie voor de Bevordering van de Integrale Menselijke Ontwikkeling.

 Terwijl het oude centrum van de Noord-Irakese stad Mosul totaal verwoest is, inclusief de al-Nourimoskee, heeft de twaalf eeuwen oude St.-Thomaskerk nauwelijks schade opgelopen, meldt AsiaNews.

 Een frituur in het Vlaamse Herk-de-Stad serveert sinds kort een unieke snack: de naar de lokale priester Wim Simons vernoemde ‘kapelaanburger’. De jonge kapelaan mag na de Mis van zaterdagavond graag wat komen eten bij frituur Chanry, schrijft Het Belang van Limburg. Klaarblijkelijk zijn gebruikelijke frietje stoofvlees beu geworden, vroeg hij de uitbaters onlangs om iets nieuws: een hamburger met bacon en kaas, met daarbij sla, ei en groenten. Zij voegden daar zelf nog een saus naar eigen, geheim recept aan toe en de ‘kapelaanburger’ was een feit.

 Kerkelijk, praktisch, juridisch of politiek: de discussie rond het homohuwelijk blijft behoorlijk lastig. Het homohuwelijk blijft een heel moeilijke discussie, zowel politiek en praktisch als juridisch en kerkelijk. Het Duitse parlement stemde in met huwelijken voor paren van hetzelfde geslacht, wat Nederland als eerste land ter wereld had geregeld in 2001.