op jul 22, 17 in Algemene berichten met Reacties uitgeschakeld voor Korte kerkberichten.

 Paus Franciscus heeft zijn gevoel voor humor duidelijk nog niet verloren. ‘Verboden te klagen’ staat er op het waarschuwingsbordje dat hij afgelopen week op zijn kamerdeur hing. Onder de waarschuwing is te lezen: “Overtreders lijden aan een syndroom van slachtofferschap met als gevolg een verlaging van het gevoel voor humor en het probleemoplossend vermogen.” Daaronder volgt nog een extra waarschuwing voor mensen die klagen in aanwezigheid van kinderen: die overtreders krijgen dubbel zo veel straf.

 “De Kerk heeft behoefte aan overtuigende herders die de dictatuur van de tijdgeest weten te weerstaan.” Dat schrijft emeritus-paus Benedictus XVI in een brief die afgelopen zaterdag werd voorgelezen tijdens de begrafenis van kardinaal Meisner, die leefde “in de diepe wetenschap dat de Heer zijn Kerk niet verlaat, ook al dreigt het bootje soms om te slaan.”

 De Nederlandse vertaling van de wereldwijde enquête die het Vaticaan onder jongeren houdt, staat online. Het Vaticaan wil onder meer graag van jongeren weten hoe zij de toekomst zien en hoeveel vertrouwen zij hebben in maatschappelijke instellingen en de katholieke Kerk.

 De vliegramp met MH17 staat veel Nederlanders en mensen over de hele wereld op het netvlies. Nu – drie jaar later – kijken we terug op een periode van verdriet, woede, onbegrip, maar we herdenken ook. Afgelopen maandag is een monument onthuld voor de slachtoffers. Vanuit de gemeente Hilversum waren 15 slachtoffers te betreuren. Pastoor Jules Dresmé uit Hilversum heeft zijn grote betrokkenheid getoond door het bijstaan van de nabestaanden en gaf een toespraak bij de onthulling van het monument. Pastoor Dresmé vertelt zijn verhaal voor Katholiek.nl.

 De Duitse kardinaal Gerhard Müller ervoer met het oog op de misbruikgevallen bij het wereldberoemde koor Regensburger Domspatzen “schaamte voor dat, wat er in de Kerk gebeurd is”. Müller was voordat hij naar Rome gehaald werd, bisschop van Regensburg. Hij leidde het onderzoek naar misstanden bij het koor in.