op jul 29, 17 in Algemene berichten met Reacties uitgeschakeld voor Korte kerkberichten.

 Het kloosterleven in Nederland krimpt en verandert van karakter. Dat constateert Dom Bernardus Peeters, abt van Koningshoeven en voorzitter van de Conferentie van Nederlandse Religieuzen (KNR), deze week in Katholiek Nieuwsblad. Nieuwe ordes en jonge kloosterlingen zorgen voor nieuw elan, aldus Dom Bernardus, maar ook de oude generatie mag niet vergeten worden.

 Kardinaal Joseph Zen Ze-kiun is zwaar teleurgesteld in het diplomatieke beleid van paus Franciscus ten aanzien van de Volksrepubliek China. Volgens kardinaal Joseph Zen Ze-kiun, de emeritus bisschop van Hongkong, sluit paus Franciscus met betrekking tot bisschopsbenoemingen te gemakkelijk compromissen met de Chinese regering. In een Engelstalig interview met het Poolse magazine Polonia Christiana wijt hij de verslechterde positie van de katholieke Kerk in China aan de naïeve houding van de paus.

 Een recente beslissing van de gemeenteraad van Barcelona zorgt voor bijkomende vertraging in de afwerking van Gaudi’s Sagrada Familia. In 2026 zou de bouw van de Sagrada Familia eindelijk voltooid moeten zijn. Dan zal het precies 100 jaar geleden zijn dat haar bedenker Antoni Gaudi (1852-1926) overleed. Dat die deadline wordt gehaald, is door een recente beslissing van de Barcelonese gemeenteraad hoogst onzeker geworden.

 Met een gemeenschappelijk initiatief willen de Duitse Kerken vieren wat zij gemeenschappelijk hebben, ondanks onderlinge verschillen. Op 16 september houden de Duitse evangelische en katholieke Kerk in het Ruhrgebied een gemeenschappelijke, oecumenische herdenking naar aanleiding van de 500ste verjaardag van de start van de Reformatie. Daarmee willen zij duidelijk maken dat het gemeenschappelijke belangrijker is dan de onderlinge verschillen.

 Naar aanleiding van de recente geweldsuitbarsting in Jeruzalem heeft paus Franciscus een “dringende oproep tot matiging en dialoog” gericht aan de strijdende partijen. Tijdens het middaggebed vandaag op het Pietersplein zei de kerkleider zeer bezorgd te zijn over de spanningen en het geweld in Israël. Hij riep de verzamelde gelovigen op te bidden voor verzoening en vrede.

 Bij zijn eerste verschijning voor de rechter heeft de Australische kardinaal George Pell alle beschuldigingen van kindermisbruik tegengesproken. De vertrouweling van paus Franciscus liet woensdag voor de rechtbank in Melbourne een verklaring voorlezen waarin hij zijn onschuld verklaart. Hoewel de 76-jarige in de rechtszaal aanwezig was, zei hij zelf niets.

 Paus Franciscus heeft zijn medeleven betoond met de overleden Britse baby Charlie Gard en diens ouders. De elf maanden oude baby Charlie leed aan een zeldzame genetische afwijking. Hij stierf vrijdag in een kinderhospice in Londen.