Korte kerkberichten.

op sep 30, 17 in Algemene berichten met Reacties uitgeschakeld voor Korte kerkberichten.

 Meer dan vijfhonderd mensen van vele nationaliteiten kwamen afgelopen zondag samen in de Sint Jan van Den Bosch voor het vieren van de ‘Dag van de Wereldkerk’. Het grote aantal nationaliteiten kwam tot uitdrukking in de vele vlaggen die bij aanvang van de Heilige Mis naar het altaar werden gedragen. Ook waren vele kerkgangers in de eigen dracht van het eigen land of volk gekleed. Hoofdcelebrant was mgr. Rob Mutsaerts, hulpbisschop van Den Bosch, die de rond 550 aanwezigen opriep de handen ineen te slaan voor de opbouw van de Kerk en over kleinzieligheden heen te stappen.

 Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken verklaart vorige week in Katholiek Nieuwsblad dat de gruweldaden van Islamitische Staat “hoogstwaarschijnlijk genocide” te noemen zijn, maar dat een officieel antwoord op het genocide-vraagstuk van de volgende regering moet komen. De PvdA-minister reageert daarmee op kritiek van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, eveneens in KN, die de Nederlandse regering laksheid verwijt.

 De beeldvorming in Groot-Brittannië van mensen met een beperking is zo negatief dat dit kan leiden tot geweld, zo niet moord of euthanasie. Dat stelt de voorzitter van de VN-commissie voor de Rechten van Mensen met een Beperking UNCRPD, Theresia Degener in een nog ongepubliceerd interview met de BBC.

 Een groepje jonge vrijwilligers dat noodhulp wilde brengen aan aardbevingsslachtoffers is door onbekenden overvallen en beroofd. Een van de vrijwilligers werd doodgeschoten, een andere werd verkracht en een derde mishandeld, meldt Crux op basis van Associated Press.

 De Vaticaanse vertegenwoordiger bij de Verenigde Naties, aartsbisschop Paul Richard Gallagher, heeft alle landen opgeroepen tot diplomatie en dialoog. Alle landen moeten zich “met spoed en vastbesloten” distantiëren van de “huidige escalatie en militaire voorbereidingen”, aldus de pauselijke diplomaat.

 De afgelopen zomertijd werd ik als bisschop van ’s-Hertogenbosch verschillende keren indringend geconfronteerd met de Tweede Wereldoorlog. Eind juli was ik te gast bij de karmelieten van Nijmegen. Tijdens een inspirerende studiedag herdachten zij dat in 1942, nu dus precies 75 jaar geleden, hun beroemd geworden ordegenoot Titus Brandsma in Dachau door marteling en uitputting om het leven kwam. Pater Titus werd intens gehaat door de Duitse bezetter omdat hij, namens onze bisschoppen, de katholieke media voor nationaal socialistische invloed wilde behoeden. Uiteindelijk bracht hem dat de dood in het concentratiekamp.

 

Pin It

Related Posts

Comments are closed.

« »

Scroll to top