op aug 27, 16 in Algemene berichten met Reacties uitgeschakeld voor Korte kerkberichten.

 Paus Franciscus besloot af te zien van zijn algemene audiëntie. In plaats daarvan vroeg hij gelovigen met hem de rozenkrans te bidden voor de slachtoffers van de zware aardbeving in Italië. Grote pijn en nabijheid, “ik had de catechese van vandaag voorbereid”, zei de paus tegen de gelovigen op het Sint Pietersplein. Hij was van plan te spreken over “de nabijheid van Jezus”.
 Een telefoonpaal langs een snelweg in Louisiana trok de aandacht van talloze automobilisten. Door de klimop op de paal leek het geheel op Jezus Christus aan het kruis. Uit veiligheidsoverwegingen werd de klimop meteen gesnoeid. Men was te bang dat enthousiastelingen de paal zouden beklimmen om dichterbij Jezus te kunnen zijn. Aangezien de paal kabels draagt die onder hoogspanning staan, is dat gevaarlijk.

 Tijdens de algemene audiëntie van woensdag 17 augustus sprak paus Franciscus over de wonderbare broodvermenigvuldiging (vlg. Mt. 14,13-21).

 De Braziliaanse voetbalster Neymar heeft met zijn ‘100% Jezus’ hoofdband tijdens de Olympische medaille-uitreiking de nodige wrevel gewekt. Vooral op de sociale media kwam het tot heftige discussies.

 De Italiaanse bisschoppen pleiten voor een alternatief voor het EU-vluchtelingenakkoord met Turkije. Het huidige akkoord genereert “druk op de buitengrenzen”. Situaties zoals die in Calais, waar duizenden vluchtelingen in tijdelijke onderkomens wonen, zullen zich dan vermenigvuldigen, aldus Giancarlo Perego. Het hoofd van het bureau voor migratie van de bisschoppenconferentie deed het voorstel zaterdag voor Radio Vaticaan.

 Vandaag is het precies honderd dagen dat bisschop Gerard de Korte is geïnstalleerd als bisschop van ’s-Hertogenbosch. De bisschop heeft in die eerste dagen ‘een groot verlangen gehoord naar verbetering van verhoudingen’. Dat schrijft hij in het Nederlands Dagblad.

 De Wereldjongerendagen 2013 in Rio de Janeiro vormden een van de redenen voor emeritus-paus Benedictus XVI om eerder dat jaar af te treden. “De fysieke aanwezigheid van de paus is daarbij onmisbaar.”