op sep 3, 16 in Algemene berichten met Reacties uitgeschakeld voor Korte kerkberichten.

 In het Vlaamse Aalst zou een wonder zijn gebeurd. Een hostie begon er spontaan te bloeden. Het bisdom Gent, waartoe Aalst behoort, reageert terughoudend. Dat was in verschillende Nederlandse en Vlaamse media te lezen.  De priester die het wonder zag gebeuren, Eric Jacqmin, is geen priester. Tenminste niet van de rooms-katholieke Kerk. Tot een jaar geleden maakte hij deel uit van de Pius X-broederschap die afgescheiden is van de rooms-katholieke Kerk. De broederschap is van mening, aldus de website van de broederschap dat het Tweede Vaticaans Concilie geloof en moraal heeft gecorrumpeerd.

 Een vestiging van de Zusters van Moeder Teresa in het Argentijnse Mar del Plata is vorige week donderdagavond doelwit geworden van een brute overval. Aan het begin van de avond drongen onbekenden het huis binnen waar zij de zusters bedreigden en mishandelden. Het huis werd volledig overhoop gehaald en tot ontzetting van de zusters werd de kapel en het tabernakel ontwijd. De overvallers maakten voor nog geen drie euro aan Argentijnse peso’s buit.

 Er moet een einde komen aan de plaag van huiselijk geweld waar “bijna elk gezin” onder te lijden heeft. Dat zegt aartsbisschop Emmanuel Obbo van het Oegandese Tororo in een interview met CNA. Het is een zorg voor de gezinnen, voor de samenleving en boven alles voor de Kerk en wij kunnen niet zwijgen”, aldus aartsbisschop Obbo. Hij hekelt het geweld tussen echtgenoten, kindermishandeling en misbruik. “Jonge meisjes kunnen in deze samenleving niet vrij leven.”

 Paus Franciscus hoopt ‘zodra het mogelijk is’ het gebied in Italië te bezoeken dat vorige week werd getroffen door een zware aardbeving. Dat zei hij  na het angelusgebed op het Sint Pietersplein. Hij sprak daarbij “opnieuw zijn geestelijke nabijheid” uit met de inwoners van de gebieden die het hardst geraakt werden door de aardbeving. Die trof centraal Italië afgelopen woensdag.

 Zondag wordt Moeder Teresa heilig verklaard. Daarom heeft het bisdom Roermond maar liefst 70.000 gebedsprentjes uitgegeven. Op de voorkant staat een afbeelding van haar, op de achterkant een gebed en een korte biografie. De prentjes zijn via de Limburgse parochies verspreid en ook in andere bisdommen verkrijgbaar.

 De volgende bisschoppensynode zou best wel eens over het toelaten van gehuwde priesters kunnen gaan. Niet alleen in Europa, maar ook in Zuid-Amerika is er een groot tekort aan priesters. In de praktijk betekent dit, dat de gelovigen zelf hun parochie draaiende houden en dat er af en toe een priester langskomt die de sacramenten toedient en de eucharistie viert.

 De aartsbisschop van Dublin roept op tot een “revolutionaire campagne” om de groeiende armoede in zijn land te bestrijden. Mgr. Diarmuid Martin sprak bij de opening van een fototentoonstelling voor het 75-jarig jubileum van Crosscare, de sociale dienst van het aartsbisdom Dublin. Hij merkte daar op dat het aantal daklozen en de honger die vandaag de dag in Dublin waar te nemen zijn “een verdeelde samenleving aan het creëren is waar niemand trots op kan zijn”.