op sep 10, 16 in Algemene berichten met Reacties uitgeschakeld voor Korte kerkberichten.

 Afgelopen zondag is Moeder Teresa bijgetekend in de canon van heiligen van de rooms-katholieke kerk. Een heiligverklaring die op zijn minst controversieel is. Of toch niet? . Ze leefde sober, ze predikte soberheid en eiste van haar omgeving een sober leven. Het controversiële van de heiligverklaring van Moeder Teresa ligt geworteld in haar gedrag. En dat wordt vooral door buitenstaanders als vreemd en achterhaald beschouwd. Malversaties, manipulaties, het verheerlijken van het lijden: daarmee kan je nooit heilig worden. Een heilige is immers van onbesproken gedrag.

 In hetzelfde jaar, 1891, waarin de sociale encycliek ‘Rerum novarum’ verscheen, organiseerde de Nederlandse gereformeerde voorman Abraham Kuyper het eerste Christelijk Sociaal Congres. Net als het pauselijk schrijven beoogde het congres een christelijk antwoord op de sociale problemen die de moderne industriële samenleving met zich meebracht.

 De Lutherse staatskerk van Noorwegen heeft alleen al in augustus 25.000 leden verloren. Het recordaantal kerkverlaters wordt verklaard door de mogelijkheid het kerklidmaatschap online aan te gaan of te beëindigen. Naast de 25.000 kerkverlatingen traden 1200 mensen toe.

 Het is weer zuurstokkentijd, bleek afgelopen week met het verkiezingsprogramma van 50Plus. Die partij belooft gouden bergen aan de snel groeiende groep 65-plussers. De AOW-leeftijd moet weer terug naar 65 jaar, de AOW-uitkering omhoog, gratis onderwijs voor ouderen, verlaging van het eigen risico in de zorg en het moet afgelopen zijn met de pensioenkortingen. En voor degenen die het met gezondheid of levensomstandigheden niet erg getroffen hebben, wil de partij invoering van de laatste-wil-pil.

 De pelgrims die in Mekka zijn voor de hadj, de jaarlijkse bedevaart die elke moslim minstens één keer ondernomen moet hebben, worden door de Saoedisch-Arabische autoriteiten voorzien van polsbandjes met daarop een barcode. De maatregel moet het veiligheidsgevoel verhogen en identificatie vergemakkelijken, een jaar na de dodelijke vertrappeling waarbij 2.300 pelgrims om het leven kwamen.

 Brexit, Trump en Turkse facties die elkaar bestrijden, óók in Nederland: de wereld kan wel wat meer Maria gebruiken. Terug van vakantie heeft u wellicht ook op de kalender gekeken. Om te zien wat er de komende tijd staat gepland in het huis en op het werk. Mijn oog viel op de komende maand oktober, de tweede Mariamaand.
 Gouda wordt eind oktober het middelpunt hoe jonge katholieken de toekomst van de rooms-katholieke kerk zien. Op 30 oktober vindt het congres ‘Bruisende Kerk’ plaats voor jonge katholieken van 18 tot 38 jaar. De organisatie ‘Bewust Katholiek’ wil met de bijeenkomst helderheid scheppen over hoe je naar de Kerk kunt kijken en van daaruit laten zien welke kansen er zijn voor jonge generatie