op sep 17, 16 in Algemene berichten met Reacties uitgeschakeld voor Korte kerkberichten.

 Vijftien wagons is de laatste trein naar Lourdes lang, bij nagenoeg alle dertig deuren op station Maastricht CS staan rolstoelen en rollators. De laatste meters naar de coupé wordt menig pelgrim geholpen door zijn kinderen of door vrijwilligers met fraaie sjaals in ‘Maria-blauw’. Vanwege de kosten is het voor de bedevaart organisatie niet meer rendabel om met de trein te gaan. Daarmee komt er een einde aan een ruim 95 jaar oude katholieke traditie.

 Vredesweek: dit jaar voor de vijftigste keer. Een landelijke actieweek voor vrede, dat is wat het begrip ‘Vredesweek’ inhoudt. Van 17 t/m 25 september organiseert vredesbeweging PAX deze week voor de vijftigste keer. “De Vredesweek is namelijk nog steeds nodig”, zegt Freek Landmeter, directeur van PAX. “Deze vijftigste editie staat in een traditie van een halve eeuw bezinning en actie voor vrede en heeft als motto meegekregen: ‘Vrede verbindt’.

 In 122 Mexicaanse steden zijn afgelopen zaterdag in totaal meer dan een miljoen Mexicanen de straat op gegaan om te demonstreren voor het traditionele gezin. Dat meldt LifeSiteNews. De massademonstraties, naar verluid de grootste sinds 1930, vormen een reactie op het voornemen van president Enrique Pena Nieto om het ‘homohuwelijk’ te erkennen.

 Tien jaar geleden hield paus Benedictus XVI zijn befaamde Regensburger rede, waarin hij vraagt of Allah een redelijke god is, zoals de joods-christelijke.

 De Keulse aartsbisschop Rainer Maria Woelki heeft zich opnieuw in de Duitse partijpolitiek gemengd. Hij verwijt de CSU de samenleving te verdelen. Tegenover de Kölner Stadt-Anzeiger stelde Woelki dat de CSU met de eis van een bovengrens voor vluchtelingen of een bevoordeling van vluchtelingen uit christelijk-westerse culturen bijdraagt tot nog “grotere polarisering”. Daarmee zou men ook de populisten van Alternative für Deutschland (AfD) in de kaart spelen.

 Ons land mag niet zomaar meestappen in het verhaal dat in Congo alleen huidig president Kabila de stabiliteit kan garanderen en er geen alternatieve leider klaarstaat”. Dat stelt Centraal-Afrika-experte Nadia Nsayi in een uitgebreid interview in de nieuwste Tertio van deze week. Nsayi hoopt dat de nationale dialoog alsnog soelaas brengt. Anders dreigt er geweld uit te breken.

 Een delegatie van de landelijke Raad van Kerken heeft  in het torentje met minister-president Rutte gesproken. Aanleiding is de brief eerder deze zomer van de Haagse Beraad van Kerken als reactie op de ontmoeting van Mark Rutte met paus Franciscus over de samenwerking tussen politieke en religieuze leiders.