op mrt 5, 16 in Algemene berichten met Reacties uitgeschakeld voor Korte kerkberichten.

 Zaterdag (5 maart) heeft de Heilige Stoel de benoeming door paus Franciscus bekend gemaakt van Mgr. dr. Gerardus Johannes Nicolaas de Korte tot bisschop van ‘s Hertogenbosch. Mgr. De Korte is sinds 2008 bisschop van het bisdom Groningen-Leeuwarden. Daarvoor was hij hulpbisschop van het aartsbisdom Utrecht. De Nederlandse bisschoppenconferentie – onder wie de Roermondse bisschoppen Wiertz en De Jong – reageert met blijdschap op zijn benoeming.
 Souvenirwinkel De Kleine Winst aan De Markt in Den Bosch is vanochtend voor het eerst in drie dagen weer open gegaan. Het pand met de groene voorgevel zit naast de Pearle-winkel die zaterdagavond instortte. De winkelier van De Kleine Winst heeft “uit dankbaarheid” dat zijn pand er nog staat, de Mariabeeldjes in de aanbieding gedaan. Dat meldt Omroep Brabant.

 De Limburgse regionale zender L1 brengt vanaf zondag 6 maart tien nieuwe afleveringen van de serie Kruisen en Kapellen. Verspreid over de hele provincie worden religieuze plekjes bezocht met een bijzonder verhaal. Van de kapel van het wonderbare schot in Sevenum tot de Lourdesgrot in Cadier en Keer.

 Paus Franciscus heeft opdracht gegeven ten behoeve van dak-  en thuislozen een medische post in te richten vlakbij het Apostolische Paleis in Vaticaanstad. Dat heeft de pauselijke hoofdaalmoezenier, aartsbisschop Konrad Krajewski, vandaag bekendgemaakt.

 Afgelopen zondag vond voor het eerst in Nederland een eucharistieviering van de Oekraïens-Orthodoxe Kerk van het Patriarchaat van Kiev plaats. De ‘goddelijke liturgie’ wordt gehouden in de Oranjekerk in de Amsterdamse wijk De Pijp. Dat heeft de Raad van Kerken in Amsterdam bekendgemaakt.

 Het is sinds dinsdag mogelijk om via Google Streetview rond te kijken in de St. Paul’s kathedraal in Londen. Het project maakt onderdeel uit van het initiatief Google Cultural Institute.

 Kerken en andere religieuze gemeenschappen mogen in de toekomst niet langer informatie over hun leden ontvangen vanuit de gemeentelijke basis¬administratie (GBA). Dat sprak de Tweede Kamer dinsdag uit door een motie van D66-Kamerlid Koser Kaya te aanvaarden. Alleen CDA, ChristenUnie en SGP stemden tegen.

 Voor koningin Elizabeth II is Jezus de koning die zij moet dienen. Dat schrijft de Britse vorstin in haar voorwoord in een boek dat volgende maand bij gelegenheid van haar 90ste verjaardag verschijnt.

 Houd je bloedgeld maar! Dat is de boodschap van paus Franciscus aan foute donateurs die de katholieke kerk geld doneren. Woensdag zei de bisschop van Rome tijdens zijn algemene audiëntie dat de kerk liever wil dat mensen zich overgeven aan Gods barmhartigheid dan dat ze geld aanneemt van uitbuiters.