op sep 24, 16 in Algemene berichten met Reacties uitgeschakeld voor Korte kerkberichten.

 Ook in België kampt de Katholieke Kerk met snel teruglopend kerkbezoek. Als gevolg daarvan moeten parochies fuseren en kerken worden afgestoten. De noodzaak tot herbestemming van voormalige godshuizen levert soms opmerkelijke ideeën op. Zo wordt de Sint-Maartenskerk van het Vlaamse dorp Onkerzele omgevormd tot fietspaleis.

 Pausen hebben een grote aantrekkingskracht op filmmakers. Dit najaar komt er een nieuwe vertolking bij: ‘The Young Pope’ – een miniserie van 10 afleveringen waarin Jude Law paus Pius XIII speelt. House of Cards goes Catholic.

 vorige week stond in het teken van een nipte D66-overwinning. Onder leiding van kamerlid Pia Dijkstra wist D66 afgelopen dinsdag haar nieuwe orgaandonatiewet door de Tweede Kamer te slepen. De nieuwe wet zorgt ervoor dat iedereen orgaandonor is, mits hij of zij bezwaar maakt.. Duizenden mensen hebben een ‘tegen’ laten registreren. Dat is natuurlijk niet wat je wilt, maar Dijkstra gaf al monter aan dat ‘tegen’ beter is dan helemaal geen registratie.

 Ik geloof niet dat iemand die de Koran leeft, voor ons normaal kan zijn.” Dat zegt Hatune Dogan, een Syrisch-orthodoxe zuster, die ook wel de moderne moeder Teresa wordt genoemd vanwege haar onvermoeibare inzet voor armen en vluchtelingen. Bij een lezing in Duitsland heeft zij over het Europese vluchtelingenbeleid als haar mening gegeven dat Europa de wolven heeft binnengelaten.

 Tijdens zijn maandelijkse Vrijdag van Barmhartigheid bracht paus Franciscus onder meer een verrassingsbezoek aan de afdeling neonatologie van een Romeins ziekenhuis. Paus Franciscus begon zijn Vrijdag van Barmhartigheid van deze maand ’s morgens met een bezoek aan de Eerste Hulp van het San Giovanni ziekenhuis in Rome. Daarna bezocht hij ook de afdeling met pasgeborenen.

 Alle aanvallen op het menselijk leven, van abortus tot terreurdaden, zijn zonden die “de hemel schreien om goddelijke rechtvaardigheid”. Dat schrijven de Filipijnse bisschoppen in een boodschap bij gelegenheid van het feest van Onze Lieve Vrouw van Smarten dat op 15 september werd gevierd.

 De bekende Romeinse exorcist, pater Gabriele Amorth, is op 91-jarige leeftijd overleden aan de complicaties van een longontsteking. In 1947 was Amorth, na een ontmoeting met de stichter, de zalige Giacomo Alberione, toegetreden tot de Paulijnse congregatie van Alba. Hij werd in 1951 priester gewijd en in 1985 benoemd tot exorcist van het bisdom Rome.

 Chinese echtparen moeten zo snel mogelijk een tweede kind krijgen. Dat is de “meest dringende” boodschap van de Chinese communistische partij aan haar leden. De oproep om “zo snel mogelijk” een tweede kind te krijgen staat in een open brief aan de bevolking van de miljoenenstad Yichang in de provincie Hubei. Tientallen jaren gold de stad als het voorbeeld voor de rest van het land met betrekking tot de strikte één-kind-politiek. Die werd eind jaren zeventig door toenmalig partijleider Deng Xiaoping ingevoerd om de bevolkingsgroei in te dammen.